Deň 21 / 6.5 / St. Tropez & Provence

 Deň 21 / 6.5 / St. Tropez & Provence


Dnes náročný deň, preto padlo rozhodnutie raziť autom. Aj, keď mi bolo jasné, že parkovanie a doprava bude väčší problém ako na Vespe. Absolvovať ultra vytrvalostný maratón v sedení a chodení nebude pre pani ženu easy. Ja som si už nejako zvykol po tom všetkom, ale na rovinu 6h jazdy + 6h chôdze je ozaj maratón.

Plán bol vyraziť do St. Tropez, občíhnúť pamiatky vilu Geissini a ochutnať pláže a potom sa presunúť do Provensálska. Budíček o 5tej a než sme vysmáhli bolo 7 + cesta diaľnicou od nás asi 2-2.5h

Premávka bola nakoniec celkom fajn, neostali sme v žiadnej extrémnej tlačenici, pomohlo, že bola sobota. Áno, miestny nemali pracovné fofry a sezóna ešte nejde na plné pecky aj keď priamo v St. Tropez bola na exponovaných miestach tlačenica.

St. Tropez som už opisoval v 2021 keď som tu bol na malej Vespe Primavera 125. Vtedy mi to prišlo ako úžasný nový svet, keďže som vo Francúzku predtým nikdy nebol.

https://www.signorvespa.eu/2021/07/den-10-327km-3172021.html

https://www.facebook.com/VespaSignor/posts/pfbid02sPwN4tud4fRw7F1yAs3rzsaur65wMcHrnuAg48xkd4TyKeHGoi2NSScZS6Qvhkxjl

Zaparkovali sme priamo v hotelovom parkingu vedľa slávnej žandárskej stanice, čiže prakticky priamo v centre.

Tu mi v hlave ostal jeden veľmi zábavný moment ktorý trochu rozpíšem. Tu aj v Taliansku sú u mládeže celkom populárne také autíčka pre 2os ktoré jem možne šoférovať od 16 rokov (nieže by som bo starý) Nuž k 16 je už naozaj daleko.

Zastavili sme sa pred odchodom cestou z mesta na pláž v potravinách s vlastným parkoviskom a parkovné tu bolo po prvej hodine 30€/hodina. Samozrejme z dôvodu aby si nakúpil a zmizol, čo sme samozrejme aj stihli. Pri odchode sa pred nás našňúralo takéto autíčko s dvoma babami, fakt mohli mať tak maximálne do 18 rokov. Pri snahe si odpípnuť lístok na rampe, evidentne jej nefungoval (myslím si že prešvihla hodinu a nechápala prečo ju to nechce pustiť) jej spadol na zem. Na to jej kamoška vybehla von a začala hľadať predmetný lístok, keďže aj to sme si všimli v cenníku pred vstupom stála strata 50€.

Po x neúspešných pokusoch s rôznymi lístkami pri rampe, začala zbierať aj tie 3 metre od auta kade-tade :D čo som síce nepochopil, ale bolo to ako hľadať v žreboch hlavnú výhru. Na sa nakoniec kamoška rozbehla do obchodu, tak som to ž nevydržal a jemne ťukol na trubku, dievčinka sa vyklonila z toho prďavého auta a anglicky som ju poprosil nech si teda cúvne a my môžeme prejsť k rampe. To sme tam už čakali hádam aj 10 minút ....
Po mojej milej slovnej prosbe v angličtine , tá baba pokrčila ksicht - niečo ako keď si na záchode a brat ti kričí z 4tej izby a ty nepočuješ ani trt. Akurát ona ma 101% počula, no aj keby nie - gestami "taliana" som jej to naznačil že chceme prejsť a fakt nevidím dôvod čakať než to vybaví jej kamoška v obchode. To jej gesto s pokrčeným ksichotm a slovným prejavom že "heeeeéé" som jej samozrejme opätoval :D a prepol na emočnejšiu Slovenčinu. Na čo sa urazila, strčila hlavu nazad do auta a už nevyliezla :D akože seriózne moja pani žena vybuchla smiechom.

V zápätí vybela jej splašená kamoška z obchodu aj s predavačkou ktorá jej po Francúzky povedala nech sa uhne a neblokuje rampu :D :D :D Možno slečna doteraz nechápe čo som od nej chcel ja.

Ha a vlastne druhý moment bol, hneď prvá fotka .... Vravím tu poznám flek, cvakneme si auto fotil som tu Vespu. Zastavíme, rozhliadame sa a v tom počujem Slovenčinu :D prezradila nás ŠPZ a prihovoril sa k nám chalan čo tu pracuje na turnusy :D

Takže popoludní, len oddych a picnic na pláži. Ešte poradím na tip, niektoré parkoviská pri plážach majú dennú sadzbu napr: 6€ - 10€ deň. Našli sme, ale jedno s hodinovou sadzbou 0.60€. Dávam link:

https://goo.gl/maps/pukmfyKzbtxFQYdm9?coh=178572&entry=tt

Pláže sú voľne prístupné, takže okrem relaxu v klube na lehátku si tu môžete voľne lofnúť a váľať jambóny ...... (šunky)

K večeru sme a vybrali ešte do mestečka Riez, ktorým so taktiež prechádzal a omrkli sme to Provensálsko. Škoda že na levandule je ešte priskoro.


































Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky