Deň 20 / 5.5 / Circuit de Monaco

 Deň 20 / 5.5 / Circuit de Monaco

Což takhle ......
Vlastne dva dni po sebe, som dal výlet po stopách slávnych tratí a mien. Nič lepšie mi nenapadlo, ako zavŕšiť to okruhom F1.
Dnešný plán bude naopak, najprv zábava potom praca a hneď ráno mastím do Monaka.
Je deň pred pretekom Formula E a trať už bude určite prirpavená, akurát som nevedel na ktoré časti sa aj reálne dostanem.
Pozorne som si naštudoval trasu a hneď po príjazde sa na ňu napojil. Trať je už takmer úplne pripravená, mantinely, čiary ..... všetko za takmer olnej premávky s drobnými obmedzeniami. Neskutočné veľa ľudí obšmietajucich sa s papiermi čo poťukávali na mantinely. Na moje prekvapenie áut veľa nebolo a tak sa miestami dalo pekne zajazdiť. Do 50kmh samozrejme, v monaku je na risk príliš veľa policajtov čo na to dohliadajú.(Ok,sem tam mi ruka cukla ) Jediné miesto kde sa nedalo dostať skútrom-motorkou, ani za normálnych okolností je Casino Monte Carlo. V smere od prístavu je tam zakaz vjazdu, dohliada na to policajt. Tak ako aj na ostatné zákazy, kde môže len vozidlo s miestnou ŠPZ.
Trať som otočil niekoľko krát, dokonca sa mi podarilo nafotit aj štart. Vykladali tam z kamiónu nejaké debny, tak som to parkol pred neho nech nezavadziam v premávke.
Safetycar a Ferrari. Hej, aj to sa mi podarilo. Na časti okolo prístavu, som dobehol safetycar. Porsche Tycan turbo S. Neskôr aj Ferrari a dali pomyselný pretek.
Ani dnes nebola núdza o luxusné autá, o to viac deň pred pretekom. Ako som spomínal, takmer všetky časti trate sú prístupné do uzávery. Obrovský pozor na chodcov, nedá sa to samozrejme dať ako na okruhu ale trať sa prejsť dá. Deň pred, je naozaj už takmer 100% pripravená vrátane zábran a čiar. Jo, Formula e sa koná len jedenkrát deň. Z rána sa robia voľné jazdy po 2x. Pred obedom kvalifikácia a potom po 15 pretek.
Emočnú nálož som uzavrel prvým miestom v kategórii skúter 300cm. Nálepka za zdolanie okruhu je tam.
Veľmi ma mrzí, že slávny víkend F1 sa koná týždeň po našom odchode. Tak aspoň tá Formula e spravila chuť a atmosféru.
*
Před každou Grand Prix je nejprve potřeba okruh vybudovat. Na svá místa musejí dosednout tribuny, je třeba položit či opravit obrubníky, uchytit mantinely, rozmístit reklamní billboardy a zejména nainstalovat veškeré bezpečnostní prvky. Taková příprava trvá okolo šesti týdnů a zpětný návrat do původního stavu týdny tři. Díky celkové flexibilitě okruhu a zejména faktu, že se nejedná o závodní trať, která by byla usazená na pevno se stává tato trať s každým příjezdem závodníků něčím odlišná. Circuit de Monaco je nejpomalejší okruh v závodním kalendáři, z toho důvodu je též vypsán na kratší závodní distanci, aby byl vždy splněn limit maximálního trvání závodu, tedy dvou hodin. Nejpomalejší úsek trati – tzv. vlásenku nedaleko slavného monackého grandhotelu – projížději jezdci rychlostí 50 km/h, nejrychlejším úsekem je pak dlouhá rovinka jejíž součástí je známý tunel, kde jezdci vystoupají až k rychlosti 290 km/h.


















Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky