Deň 18 / 3.5 / Rallye Monte Carlo / 250km

 Deň 18 / 3.5 / Rallye Monte Carlo / 250km


Col du Tende - alebo aj nie

Kto by nemiloval ranný budík, dnes to bolo na 3 krát. 5:00,5:15,5:20 a aj tak som vstal až 5:30. Kto by to nepoznal, ešte 5 minút. Povinnosti vybavené okolo 9tej a razí sa na Col du Tende (Horský priesmyk 1870mnm). Tento point mám poznačený na mapách roky .

Google mapky ukazujú uzáveru tunela do Talianska (Tende - Limone Piemonte) Šak nevadí to nieje plán, vyvespím sa hore kopcom samozrejme. Do hor vhcádzam od Ventimiglia smerom na Airole a krásnou kľukatou cestou popri rieke k Tende. Jáj a ešte pred výjazdom umývarka. Ako sme tu došli, parkujem na jednom fleku pri kostole a presne dnes, prvýkrát si holubák mákol na nočnej šichte. Cesta je úplne pecková, dá sa to krásne svižne, len vo Francuzku mám celkom väčší rešpekt k dodržiavaniu mpr. V čarokrásnej dedinke Fontan dávam orangina-keks pauzu a fotím. Na ulici pár miestnych a celá cesta je akási vyprázdnená. Veď úplná paráda, sem-tam auto a značky o uzávere a presne tak si to vysvetľujem.

Tieto úseky sú momentálne aj čiastočne v rekonštrukcií, tak cestou sú stavebné semafory a striedavá premávka. Našťastie som nezabudol GoPro, tak neskôr budú aj nejaké videá.

Mestečko Tende je úplne unikátne, radová zástavba na popredí Álp a trochu to pôsobí ako nejaký slum. Na hlavnej triede je čulý ruch a kaviarne plné, turisticky frekventované miesto a mnoho zahraničných ŠPZ. Nezastavujem lebo ja can't wait kopčekov.

Circulation interdite
Mňa nezastaví nič, iba žeby .... tabuľa. Mňa nejak špeciálne nezaujíma Francužtina, ale toto? Tasím foun a prekladač, šípim ale veľkú zradu.

MERDE!

Nah, možem ísť tak do r... a nie na col. Takže obmedzenie je ešte dedinu pred tunelom a teda aj nemožné dostať sa legálne na priesmyk. Pýtam sa pár miestnych cestou, aj keď sme sa nedohovorili anglicky bolo to jasné. "kol du tende" Ukazujem rukou hore cik-cak :D akoby som škrabal imaginárny los". "No, no, no" a bolo to jasné - game over Col du Tende. V merku som mal ešte niečo poznačené a voľba padá na Col du Turini (1600mnm), tak hľadám najkľukatejšiu možnú trasu. Najbližší bod je mestečko Sopel, pardon Sospel. Túto časť si užijem na 101% potenciálu GTS 300 tak, že sa vrátim prejsť úsek ešte raz. Je krásne slnečno, široká a prázdna cesta.

Žandári - Gendarmerie
Nikde nikto, tak sa rozhodnem pekne nastaviť Vespu na krajnici v protismere (samozrejme tak, aby bol namna výhľad) Cvakám fotky, otočím sa a zrazu vidím ako sa kumne rútia žandárske autá. Milo a prívetivo im kývem na pozdrav, jedno-druhé-tretie-štvrté-piate .... :D Obišli ma, ale pre istotu húkli majákmi, celkom som si vydýchol že ma milostivo prehliadli.

Sospel
Romantika, motorkári a cyklisti. Ozaj krásne, romantické mestečko a nejak špeciálne sa nezastvujem len na fotky. Čakajú ma kopčeky. Chvíľu sa aj držím GS1200vky čo ma obehne, ale nevydrží mi to dlho. Tá 300vka je šupa, kopce sa dajú reálne užiť a do kopca to zdýchľuje. Nieje to síce ako moja bývalá motorka Vstrom 650 (54kw), ale myslím že to stačí. Bohužiaľ nachádzam aj jedno obmedzenie GTS a to je predná brzda. Eh, tá na tento výkon nestačí a brzdím pomere 50:50 predok-zadok. Nový model GTS 2023 má upgrade na brzdách a nemôžem sa dočkať testovačky doma v KE.

Hory a kopce sú úplne porno, nebojím sa to takto nazvať. Neskutočná scenéria, zeleň a kľukatica. Cestou na vrchol sa zastavujem na kostolíku Notre-Dame de la Menour a pôsobí neskutočne. Uprostred skál a hor na skale. Na samotný top vrchol Col du Turini, som sa nedostal pre uzáveru (do 15.5) ale z miestečka kam som sa dostal, bol taktiež perfetto výhľad až k moru. Tu som stretol milý Francuzky pár, ktorý tu bol na prechádzke a býva v Nice. Mali vyše 70 a prekvapila ma ich dobrá angličtina, tak sme dali reč a zaujímala ich moja cesta keďže videli ŠPZ. Vychutnávam si Oranginu a dopujem sa Haribo gumákmi s lokálnou príchuťou

Rally monte Carlo
Aby som nezabudol, proste tadiaľ vedie trať najstaršieho Rally preteku Rallye Monte Carlo. Fakt masaker a Vespa dostala zabrať, niekde som si to prechádzal ako na vyhliadke a niektoré úseky som to celkom švihal. :)
Neuveriteľný úsek cesty ešte smerom k pobrežiu je Pas de l'Escous. Totálny hadík .....
Celé mi to malo trvať podľa máp asi 6:40, mne to reálne trvalo niečo okolo 9 hodín. (fotenie a nadávky pri tabuli Circulation interdite)

Takže, oprávnene môžem zháňať nálepku Rally Monte Carlo

Col du Tende
https://goo.gl/maps/3KBnGUUqUsj49F5Q7?coh=178572&entry=tt
Notre-Dame de la Menour
https://goo.gl/maps/YFz4g36Qt7sK6Zsm9?coh=178572&entry=tt
Rally Monte Carlo track
https://images.app.goo.gl/afoWtKMzmKLAuhZYA
Pas de l'Escous
https://goo.gl/maps/Se7aq1gMkwmBQCSr5?coh=178572&entry=tt































Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky