Deň 11 / 26.4 / Bussana vecchia - Menton

Deň 11 / 26.4 / Bussana vecchia - Menton

Mesto duchov

Náhodne, som vygooglil neďaleko parádnu zaujímavosť. Dedinku Bussana Vecchia (Stará Bussana). Dedina bola v roku 1887 zasiahnuta zemetrasením a zničená. Neskôr sa do nej nastahovali squatteri a umelci. Keby to nečítam, poznali by sme to. Už z diaľky vidno že je niečo úplne v dedine inak, domy nemajú obvyklú výšku. 

Indiana Jones a chrám skazy

Nené, to že sa neviem dočkať posledného Indyho s týmto nemá nič spoločné. Dedina naozaj vyzerá ako z nejakého dobrodružného filmu, veď má prívlastok mesto duchov. Veľa budov je úplne prázdnych, zničených a tie ktoré sú obývané tak maximálne do 1ho možno 2ho poschodia. Často na prízemí su fungujúce ateliéry, kde je možné kúpiť kadejaké umelecké predmety. Obrazy, sochy a vecí čo neviem ani identifikovať. Preliezame to celé a nachádzame "chrám skazy". Fakt, ruiny kostola su úplne fotogenické. Tu sa môže natáčať post-apokalyptický film o hľadaní pokladu. Totálne ako stratený chrám z Indyho.

Celá história je vlastne zaujímavá, pretože miestnych "obyvateľov" chceli už niekoľkokrát úrady vyšmariť, ale nepodarilo sa to. Momentálne je z toho turistická atrakcia. Dávame v kaviarni kombi fokáčiu -espréso a hľadám informácie o tejto histórii, takže dokladám link pre viac detailov.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bussana_Vecchia

Bond, James Bond ....

Ďalší slnečný deň láka k moru, z domova od brata dostávam informáciu o 8°C. Radšej neprovokujem a fotky si nechávam pre seba 😂. Voľba padá na Menton a chcem zohnať Oranginu v limitovanej edícii s Asterixom. Chutí úplne rovnako ako všetky ostatné, ale ten pocit niečoho extra. Menton je veľmi fotogenické mesto, prvé veľké za hranicami vo Francúzsku. Turistický ruch tu už nieje neznámy pojem. 

Po odparkovaní Vespiho, ťukám do systému a prepočítavam spotrebu pri obsadenosti 2 osôb. Vychádza to v tomto kopcovitom teréne na približne 4litre, čo je menej od Ayga o asi 2-2.5l menej (na diaľnici bol rozdiel nižší). Ale to parkovanie a kolóny človek nerieši. Vlastne sme ešte nikde neboli za tú dobu autom.

Okej, Menton. Ozaj veľmi pekne mesto a hneď na začiatku Fotím krásny Citroen DS. O pár metrov ďalej stojí modrý Renault 16, okolo ktorého je veľký ruch. Hneď je to jasné, filmári.
Nejaký Francúzsky akčňák a tak sledujeme ako jedna bábrle na ľudí kričí počas príprav scény "no foto, no foto" Ja som tak šikovný, že nás nie. Hej, mám tréning na fotenie zo zakázaných miest 😁 i keď premýšľam, či vlastne mi to môže zakázať, keď sme na otvorenom voľnom priestranstve v centre mesta. Ľudia ju, ale počúvnu. Ja idem na terasu vyššie, aby som konečne po 40 minútach čakania zachytil danú scénu. Ha, na mňa ai pani nofoto nepríde!

Mám scénu, aj keď som čakal že to bude viac akčné 😁. Také prípravy na 30 sekundovú scénu. Ešte veľmi vtipné bolo, ak mrknete video. Na lavičke tam sedí komparz, starší pár..... k nim si tesne pred spustením sadol týpek, čo si chcel pozrieť natáčanie 😂 Akože normálne si k nim prisadol a čakal čo sa bude diať , to sa nezdržala ani prísna pani nofoto a dobehla ho zo smiechom vyšmariť.

Prechádzame celé krásne historické centrum, presne ako z katalógu. To nebudem popisovať detailne, fakt na to sú lepšie fotky. Môžme len dodať, oplatí sa. Uličky v centre sú takmer rozprávkové, ale mesto má aj svoje temné zákutia. Skôr Francúzi mi nejak neladia. Zabezpečujeme nejaké suveníry, testujeme palacinky plnené jambónom a fromážom. Úplne ma fascinuje slovo Jambón 😁 znova mi bude bežať v hlave celý deň a opakujem ho náhodne dookola, načo ma pani žena uoozornuje, že nemôžem ísť po ulici vykrikovať si slovo šunka a smiať sa. Ale ta Jambón 😂😂😂 či žambón 😂😂 ja to nedávam a aj teraz sa smejem. Nech si to poviem písane, hovorovo je to proste tak smiešne slovo ......

V Mc si dávam pokusný Choco Nuts burger ..... dobre vyskúšal som 😂 V strede je čokoládová placka zaliata akobu nuttelou s orieškami.

Ha, a ten Bond aby som nezabudol. Pri hľadaní filmu, aký sa tu dnes točil mi Google prezrádza: Menton, scény z Never Say Never Again a Sean Connery. Ha, ďalšia filmová lokácia, naposledy sa naše cesty stretli na prekrásnom Furka Pass.


No a film ktorý sa tu točí? L’Affaire Le Roux. Ďalší zaujímavý príbeh a evidentne dobrý námet (nakoniec to nieje film, ale séria) o zmiznutí Agnès Le Roux ....


























Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky