Deň 9 / 24.4 / Janov

Deň 9 / 24.4 / Janov

Pesto di genovese

Takže dnes razíme na výpravu do Janova a je to prvý vylet autom. Diaľnicou asi 2h, volíme absolvovať takto. Celodenný maratón pešo blahodárne pôsobí na telesnú schránku, ale +4h skútrom .... ej

S veľkým úspechom parkujeme na vedľajšej ulici pri Via XX Settembre, čo je dlhočízna ulica plná obchodov. Takže čo klasicky prejdete pešo za niekoľko minút, trvalo 2x toľko. Obchodové obzerance sú náročné a vyčerpávajúce, na kondičku,psychiku aj úspory. Zaútočili sme na obchod s 40% zľavami čo sa ale vyplatilo 😁

Smerujeme do historického prístavu popod pôvodnú mestskú bránu a okolo Vristofovho domu. (Áno presne ten Krištof) Vyzerá ako fakt pôvodná stavba, zasadená do modernej časti mesta. Je to fakt malá kuča, po zvážení nevstupujeme (prehliadka asi 3 izieb 5€OS) Spätne ma to aj možno mrzí. 

V prístave človek precitne do reality, pretože je skutočne pracovný deň a tú si všetci. Totálna plnka a to je nesezonny deň. Staviame sa do rady na lístky, neviem síce ešte akej 😂 ale nechceme strácať čas. V šóre ktorá ide celkom rýchlo zisťujem od personálu, že lístky do Acquario di Genova sú vypredané a najbližší vstup búde až po 18tej. Je 11 a to rezignujeme, zvažujeme ešte možnosť vstupu do nejakého obrovského detského sveta, pani ale hovorí že bez detí to nemá význam a kôli tomu si žiadne požičiavať nebudeme 😂 Takže po chvíli, opúšťame frontu a ideme na loď. Chlapík pýta 6€ za osobu a dávam dvacku, vracia desku. 
Na lodi si uvedomujem omyl, pozerám na lístok a tam je 6€ adulto a 4€ bambini. Pani žena má úplne jasno kto z nás je bambini, no ten čo naháňa v hračkách modely Vespa a Fiat 500😁 Spätne znovu zvažujem detský svet.

Neptún, je taký ..... no. Ako asi atrakcia za 6€, k videniu tu nieje nič okrem samotnej lode, žiadna expozícia. Trochu sklamanie, zažil som aj takúto loď ako múzeum v UK a bolo to ohromujúce. (ok, vstupné bolo niekde k 30£ pred 10r ale zas lístok platil 1rok)

Ďalej už oen prechádzka v Porto antico. Ďalšia známa atrakcia je Bigo, výťah s výhľadom a špekulujeme s pozorovaním veľrýb. Neúspešne, keďže nieje sezóna a cena je vystrelená celkom vysoko (od 65€ osoba)

Je to také že aj keby borki plavby aktuálne, stráviť na lodi 4-6 hodín a z toho sa 30 minút pozerať na veľryby z diaľky. Noh, neviem či bych do toho šiel....... Chce to sebou pripraviť minimálne ďalekohľad.

Smerujeme späť do centra, kde podľa mňa nie sú veľkolepé pamiatky ako napríklad v Pise, Florencii .... skôr veľa, ale menších. 
Odbehli sme doplatiť parkovné na ukici, prvá hodinka 1.50€ a následne 2€. Takmer priamo v centre, čo nieje zlé. Pri výstupe diaľnice ktorá vedie priamo mestom, čo bolo pre mňa úplne fantastický zážitok. Proste diaľnica sa kľukatí priamo mestom, ponad a pomedzi baráky. Pri zjazde, neďaleko spomínaného porto antico je obrovská podzemná sieť garáži, ale podľa googlu je cena parkovania rovnaká 2€/h. Čo fakt nieje veľa, lebo v našom "veľkomeste" Košice po zvýšení bude stáť parkovné rovnako.

Takže tour de čentro na pamiatky, obed riešime v panfičíku. Fakt v každej pekárni ponúkajú kvalitné espréso a x druhov pizze či fokáčie. 

Na Via Garibaldi je mnoho krásnych stavieb a palácov. Do jedného nakukneme a odpadávam, krásna hala plná fresiek a sídli tam pobocka Deutsche Bank. Toto je fakt najkrajšia pobočka banky akú som kedy videl. 
Je tu toho ozaj kopec a všade kde je otvorené sa oplatí nazriet. Je niečo okoo 16tej a 6 hodinový maratón sa blíži ku koncu. Tak vravím vezmime to skratkou z Via Garibaldi priamo na XX Settembre nejak krížom.... Tak si ideme úzkymi uličkami starých budov a všímam si slečnu sediaciu na schodoch pred jedným vchodom a šepkám manželke, aha tá pani je oblečená ako š....... Hej, tiež na to pozerám.

Aha, pred týmto barom ..... vidíš ako je oblečená? Héj, héj fest krátka sukňa, kratšia ako moj opasok. Tý a nebude to taká pochybná ulička ? 😁 A veru že hej, keď som videl asi 5 slečien na 5 m2 a obďaleč chlapcov ako z filmu čo na nich dozerali, naše podozrenie sa zmenilo v presvedčenie. 
Okej, kašlime na skratku hovorím 😂 Takže vyhnite sa okoliu Vico Gattagá, alebo aj nie 😁 ale sám by som tam nešiel.

Dobže teda, opúšťame 6te najväčšie mesto Talianska (veľké asi ako Bratislava) Genovu ... "údajne" rodisko Krištofa na Pesta. Ozaj predajní, kde zoženiete kvalitný suvenír, alebo chutné špeciality je dosť. Niekde to Pesto vyrábajú priamo v obchode ako atrakciu.

Dávam 4 z 5 hviezdičiek.


Vascello Neptune
+39 010 247 6608

Aquarium of Genoa
+39 010 23451

Christopher Columbus' House
+39 331 260 5009








































Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky