Deň 8 /28.7 - 302km

Deň 8 /28.7 - 302km

Arles 🇫🇷 - Andorra 🇦🇩 - Montserrat 🇪🇸 - El Barcelonas 🇪🇸

Dnes nadisiel deň B ako Barcelona, jeden z top bodov výletu.

Ráno budíček, balenie vecí a lúčenie sa s hostiteľmi. Začal som špekulovať ako sa obliecť, keďže je vysoká pravdepodobnosť že hore bude kosa. Takže rifle, triko a mikina - po ruke termo veci. Neuveriteľne krásna kľukatá stále stúpajúca cesta do hôr dávala zabrať, miestami bola rýchlosť okolo 40kmh. Čo už,bolo viac času na "Vy ste se zase kochal že jo"

Ja to mám proste nikedy tak, prejdem za zákrutu a hovorím si oh, aká pekná fotka bude tak to odstavím a cvakám. Za ďalšou, eh odtiaľ to bude ešte lepšie, a tak ďalej a ďalej a to je dôvod prečo mi napríklad 300km trvá 8-9 aj 10 hodín cesty.

Andorra

Na hraniciach bola menšia čakačka, vmiešal som sa do gangu motorkárov ale žiadna kontrola nebola, len na nás mávli rukou. Hneď na začiatku je vybudované menšie stredisko Pas de la Casa, kde je nespočetné veľa obchodov. Hlavne cigarety, alkohol, parfémy a to v takej miere že ku kartónu je napríklad pribalené tričko či fľaša Martini. Lanovky, McDonald's, hotely takže stredisko ako sa patrí. Najlacnejšie cigarety čo som videl stáli 2.6€ krabička a to je už slušná cena. Myslím ešte že lacnejšie ako pašované linglong či ako to má meno 😀 Kupujem v alko shope prvé Andorské magnetky a sledujem ceny v regáloch. Myslim že na tunajšie pomery sú ceny potravín veľmi prijateľné, mám pocit že niektoré len o niečo málo drahšie ako u nás. Hlavne šunečky a syrky, ale zas je to úplne iný druh než sme zvyknutí. Míňam mega benzínku ktorá ma azda 20 stojanov a neskutočné rady, vysvetľuje to cena benzínu okolo 1.65€ a špekulujem že mi to vydrží a snáď bude po ceste do hlavného mesta Andorra ešte jedna. Obavy sa úplne rozprášili, benzínka je tu na každom rohu a ceny takmer rovnaké. Zatiaľ tankujem najlacnejšie na celom tripe práve tu, počítal som pôvodne s cenami benzínu 2.2€, ale takúto cenu som tankoval len raz vo Francúzsku. Rakúsko, Taliansko, Francúzsko a neskôr aj Španielsko s cenami aktuálne okolo 1.75-1.85 (taký priemer) Švajčiarsko je skôr okolo 2€ ak som dobre počítal.

Je možnosť použiť tunel, ale volím jazdu serpentínami a hore sa kochám. Hej, je tu ozaj chladnejšie a striedavo sa zaťahuje.

V celej Andorre vládne čulý stavebný ruch, neustále ma míňajú nákladiaky, ale neohrozujú. Vodiči sú vlastne slušní, ale to mám pocit celú cestu už od Rakúska (až na tú babu). Čo naozaj veľmi uznávam je charakter aký stavbám dávajú, pretože všetky su zladené a nie príliš výrazné a takmer vôbec to nekazí vizuál prírody. Stavby su pohodené hoc kde v skalách a premýšľam ako je tak možné niečo postaviť, keď tu vidím vrtuľník a ako správny zvedavec turista som to odstavil a chvíľu ho sledoval. Prosím, bol to vrtuľník ktorý od miešačky pri ceste prevážal na lane v obrovskej kadi betón na útes na stavbu. Mám pocit že peniaze je tu vidno na každom rohu a miesto si v svojom rebríčku radím hneď za Monako. V hlavnom meste dávam prechádzku promenádou a kupujem ďalšie magnetky 😀 Myslím že som jediný koho poznám čo bol v Andorre. Ozaj pozor na internet, keďže tu je to klasický roaming v pásme 2, takže využívam wifi pred McDonald's. Z ľudí začínam mať trochu iný pocit, taký viac otvorený ako francúzi, lebo cestou do hlavného mesta ma už 2-3x zdravili vodiči aj turisti pri ceste. Páčila sa im asi kamera umiestnená na helme 😀, najviac kamionistovi ktorý mi z prostismeru trúbil, blikol a vystrčil ruku ja pozdrav. Na moju smolu to nemám natočené. Andorru opúšťam ako krajinu plnú turistov, a duty free shopperov čo sa nečudujem keďže len u nás stoja cigarety okolo 4€ a viac. Nekupujem kamošom žiadne (prepáč Janči), šanujem miesto radšej na iné suveníry. Andorru teda uzatváram ako krásnu krajinu, kdeže im z môjho pohladu život tak trochu závidím.

España
Hraničný prechod akoby ani neexistoval, teda žiadna kontrola len šťastne prechádzam hranicu a robím fotku s tabuľou. Konečne, na tento moment som sa tešil a ďalší bude víťazná fotka pred Sagradou. Objavuje sa búrkový mrak ktorý trocha dobieham a špekulujem nad nepremokom. Kašlem naňho, uvarím sa pretože akonáhle som zišiel z hôr sa teplota zdvihla hádam aj o 10°C

Väčšiu časť cesty teda idem po morkom, a sledujem mega mrak ktorý som nedobehol, nejak to zázrakom vyšlo. Príroda sa mení znovu zo zelene na žltú travu, žlté polia a kamenistú pôdu. Na fotky to perfektne ladí a fotím takmer každý kút, niekedy mám problém vybrať fotky ktoré sem dám aby ich nebolo nad rámec prehnane. 
Next stop tesne pred Barcelonou je Kláštor Montserat kdesi v horách. Stavba je to ozaj parádna, vedie k nemu krásna kľukatá cesta. Fotka pred kláštorom je takmer povinnosť, vyhodou skútru je že naozaj vyzeráte ako miestny, je malý a veľmi obratný preto sa dá naozaj dostať myslím na viacero miest kam by som s veľkou motorkou mal problém. Hlavne je oveľa užšia než moto s kuframi. Zastavuje sa pri mne smetiarske auto a už si chystám výhovorku prečo stojím kde stojím. Španiel, akože je pravda že tak už vyzerám aj ja, len si nesmiem dať dolu tričko (som takmer ako black or white od M.J. 😀 ruky od trička,nohy kraťasov a krk detto) Rozprával mi po španielsky a ja som normálne precitol, neviem ako je to možné a takmer všetko som mu rozumel. Ak si pamätáte na scénu z filmu Vikingovia s Banderasom, v jeden moment na lodi zrazu vikingštine rozumel aj on,proste precitol. Takto nejak to bolo, vyrozumel som že je taktiež motorkár a pôvodne si myslel že som Francúz, ale keď zistil odkiaľ idem tak mi dal palec hore a zhodli sme sa na tom že idem síce poko, ale viac toho vidím. Popriali sme si pekný deň a potľapkal ma po ramene. Áno, myslím že je úplný rozdiel mentality ľudí v Španielsku, Takianskou ako vo Francúzsku či Rakúsku. Toto sa mi tam myslím nestalo (nepočítam turistov ako ja,alebo ľudí od ubytovania ale miestnych náhodných ľudí) Nie som veľmi duchovne založený, ale zaujíma ma stavba ako taká. Priamo v časti kostola je nejaká soška, ktorej sa už ľudia podľa tabuľky kôli covidu nesmeli dotýkať. No babky predomnou si tu loptu v jej ruke aj tak ošahali.

El Barcelonas
Takto znela tabuľka mesta,no dostal som sa omylom na diaľničný privádzač a tam som určite zastavovať nechcel. Snáď pri odchode, doprava je v meste niečo úplne iné. Dva pruhy sa pripoja, tri odpoja a takto rôzne sa to opakuje. Je to ozajstné megamesto a zatial jediné kolízie som si spôsobil sám nesprávnym odbočením,nakoniec sa to podarilo a slávnostne si fotím Sagradu s Vespou. Cítil som neskutočne vnútorné šťastie, vlastne celú Andorru a Španielsko. To má neuveriteľne napĺňa, objavovať nepoznané a na miesta ktoré objavujem by som dokázal stráviť hodiny, ale to bohužiaľ technický možné nieje. Nepozornosťou a nedočkavosťou som spôsobil Vespimu škrabanec, bohužiaľ na tom najviditeľnejšom mieste. V strede buclatej prdele na pravej strane mám šrám, čo už vymyslím tam nálepku, alebo to navždy ostane ako pamiatka na Barcelonu a fotku pred Sagradou. Ubytovanie sa mi podarilo rezervovať neďaleko letiska za úplne úžasných 57€ dve noci, keďže je stred sezóny a Barc je na ubytovanie naozaj drahá. Okej, sú síce spoločné sprchy, pekne udrziavane ale vlastná posteľ je niekedy na nezaplatenie. Zajtra chystám oddychový, prd oddychový 😀 turistický deň Barcelonou.

Takže za dnes nepodstatný krôčik pre ľudstvo, ale obrovský pre mňa.




Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky