Deň 7 /27.7 - 325km

Deň 7 /27.7 - 325km

Arles 🇫🇷 - Abbaye de Valmagne 🇫🇷 - Carcassonne 🇫🇷 - Ussat 🇫🇷

Keďže ma neprefúklo na susednú parcelu v kempe, ráno na 8:00 som bol vzorne prípravný vyraziť. Prvý stop boli raňajky u pekárnika, kde som chvíľu pozoroval zvyklosti. Celé to bolo také iné ako poznáme u nás doma. Prišla partia chlapov v montérkach,posadali si, napchávali sa buchtami - do toho k nim prisadli ďalší dvaja, zdravili sa okoloidúcim a mal som pocit že sa s každým poznajú. Vystriedalo sa za tú hodinku okolo mňa niekoľko rôznych ľudí, aj čudákov. Na chvíľu som s croissantom zapadol ako čudák aj ja.

V Arles ešte navštevujem jednu pamiatku, jedná sa o objekt ktorý zvečnil istý umelec ktorý sa sebapoškodil. Poznáte jeho meno ?

Na pláne bol veľký stop v Carcassonne, pomenovaný podľa ten známej doskovej hry 😀 Asi to bolo ale naopak.

Príroda sa vzdialenosťou od pobrežia mení a zelenie. Suché kamenisté polička sa menia na vinice a obrovské polia ako z rozprávky, cesty stále perfektné udržiavané.

Cestou ma vcuclo do kláštora Abbey de Valmagne. Tu som vstupné neplatil a môžem povedať že to bol zážitok. Zaujímavostou je, že historicky prestal plniť funkciu kláštora a slúžil na zrenie vína v obrovských sudoch. Vína je možné na mieste aj degustovať a zakúpiť čo turisti využívali. Mrzí ma že žiadne neberiem, ale cestu by v tej smaženici neprežilo.

Puichéric
Tesne pred Carcassonne, na pohľad malebná dedinka ktorou som prechádzal ma zlákala na fotku z blízka. Veža ktorú bolo vidno už z diaľky patrila malému hradu v censte dediny. Napisu Café som sa tak potešil a zlákal tak, že som o pár minút sedel na malinkom námestí hradu s nápojmi a omeletou. Hrad slúži ako malý skromný hotel, ktorý si postupne zveľaďuje manželský pár z Rakuska.

Carcassonne
Hlavný bod dnešného programu mi odpálil dekel. Celé hradby sú zachovalé a čiastočne renovované, vnútri samotných hradieb je malé mestečko. Remeselníci, trhovníci dokonca aj exkluzívny hotel, ale všetko tak zladené že sa ocitnete takmer v stredoveku. Áno, je to jedna z top turistických atrakcií a porcia zmrzliny stojí okolo 5€. Platená je len časť samotného hlavného hradu a hradieb. Vstupné je 9.5€, ale myslím že je to vzhľadom k hodnote atrakcie primerané. Priamo v mestečku je možné sa pohybovať voľné bez vstupného. Efektne a dobovo pôsobil kostol v mestečku (voľné prístupný) kde v intervaloch na orgáne "stredoveký DJ" púšťal dobové melódie a znova opakujem, na chvíľu ako v stredoveku. Prechádzkou sa mi motalo okolo neskutočne veľa detí v helmách s mečmi v ruke, ich to pochytilo a predajci suvenírov majú žne 😀 Ale tak to má byť. Fotky tohto úžasného miesta napovedia viac než text. Všetko mám zachytené a zdržal som sa tak 2.5 hodiny, ale dokázal by som určite aj viac. Ponúknuť má čo aj blizke okolie,park a novsia časť mesta.

Z hradieb bolo taktiež počuť predstavenie rytierov spoza hradu, ale hneď som pochopil že to nieje v cene vstupného. Totižto všetky výrezy v hradbách boli z tohto dôvodu zabednené. Ešte že mi stačí na pár fotiek aj úzka strielna hradu.

Príroda sa rapídne zmenila a ocitám sa už priamo v horách, ochladilo sa hádam aj o 15°C

Nocľah som mal tentokrát zabezpečený pod Pyrenejami u známych, za čo im veľmi pekne ďakujem. Do partie mi pribudol nový kamoš Jimmy, malý rozkošný 50kg psík. Sedíme do noci a kecáme, som prvá návšteva z domoviny. 

Ráno som odhodlaný zdolať aj Pyreneje a potom Vamos a la Playa ! 🛵

Kláštor Valmagne
+33 4 67 78 06 09
Cestou som sa náhodne zastavil v kláštore 

Château de Puicheric - Gîte et Chambre d'Hôtes
+33 6 02 33 74 29

"Carcassonne – Wikipédia" https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Carcassonne

Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky