Deň 6 /26.7 - 195km

Deň 6 /26.7 - 195km

Arles 🇫🇷 - Saintes Marie sde pa Mer 🇫🇷 - Nimes 🇫🇷 - Arles 🇫🇷

Zalamovanie rukami je vizuálne veľmi efektné, ale situáciu nevyrieši. Je čas byť mužom činu, ale až hneď po tom čo som ručne vypral tričká a zavesil na improvizovanej šnúre spojenej z gumicukou ktoré držia batožinu.

Cez gugel som mal vytipovaného predajcu motoriek a skútrov, zrejme jediného v meste (tria Honda, Piaggio,Yamaha) no na Francúzky spôsob až od 9:30. Napočítal som 4 osoby, z toho len jedna vyzerala ako mechanik. Ujal sa ma ten menej anglicky hovoriaci pán, ktorému som ukázal kde je môj problém. Doniesol na moje šťastie krásnu novú Pirelku a hlavou mi bežali dve veci: yeah, problém vyriešený a kto to zaplatí 😀 bal som sa že cena pneumatiky prevýši cenu Vespiho. 

Po dobrej chvíli hľadania v systéme, na mňa otočil monitor baf: 40€ bola potešujúca správa. Paráda, z omylu ma vyviedol hneď pretože mechanik nemá čas. Okej, nemusí to byť hneď môže aj v priebehu dňa. Mechanik nemá čas a je vyťažený. Toľko som pochopil z jeho reakcie a poslal ma o 3 ulice ďalej do Midas-u, že tam mi ju prezujú.

V Midase (vyslovene prezúvači gúm), bol problém nájsť niekoho anglicky nie že hovoriaceho, ale rozumiaceho z asi 6 ľudí čo som postrehol. Ukazujem mu môj racing slick, a pánko: oui eéé ejt dejs order. Gumu ja mám mladý muž, treba mi len čejndž. No no no, a z posunkovej reči som porozumel že mi prezujú len gumu u nich zakúpenú a príde o 8 dní. Pohode 😀 počkám aj 15 dní než príde, začal som mať z Francúzov zvláštny pocit k anglicky hovoriacim ľuďom a ich ochotou pomôcť. Vrátil som sa do piagiho, tentokrát sa ma ujal ten anglicky hovoriaci ktorému som vysvetlil o čo ide, zdvihol telefón niekam zavolal a oznámil že kamarát v Lee Roy Moto mi ju prezuje ihneď a nech pozdravujem od Oliviého (či ako to meno povedal)

Týpek Harleyák v Lee Roy hneď vybehol von, na moje šťastie vedek dobre angličtinu a Vespiho poriešil. Ešte pred výmenou sa opýtal 40€ oukej ? .... tak som smutne pokrčil ramená že oukej. Myslím že je to cena len o niečo málo vyššia ako pýtajú u nás za prezutie kolesa. Pri platbe mu vravím musím kartou, lebo mám len 30€. Než to ťukal do pokladne, pýtal sa koľko? Hovorím 30€ a vylovil som ešte 4€ v minciach. Oukej máj frend, a boli sme oukej obaja.

Bolo už po 11tej tak som si do kempu šiel hodiť placáka a nasmeroval to do prírodnej rezervácie Camaruge. Plameniaky, miestnú odrodu býkov aj koní na jednom mieste. Zlákala ma reklama na ornitopark, spätne vyhodnocujem 7.5€ za fotku plameniaka z blízka a hodinu na slnku ako raj pre milovníka vtákov, ale nie úplne top atrakciu pre mňa. Áno, sú to Plameniaky - Flamengo ..... moja signorina totiž vždy povie ako prvé slovo Pelikán.

Na vstupe som sa slečny pýtal kde môžem najlepšie fotit tie ich kone, "no frí horsis". Nasmerovala ma k rančom, ktorých je tu všade neúrekom. Jazdy na koňoch, tradične predstavenia s ubytovaním. Nič v zlom, ale žiadne bujaré cválanie stáda som nikde nevidel. Stáli tam ako somárik hľadiace do nikam. Proste len tak stáli a kukali, a to nehovorím o ohradkách, ale obrovských výbehoch. Celá oblasť mi prišla skor ako malé Španielsko, býky, kone a všetky domčeky v mestečku alebo mimo na rančoch (aj architektúra) úplne biele.

Pri mori som cvakol prvú tohto výletnú fotku mora a nasmeroval to do Aigues Mortes. Môžem povedať a to doslova, až mi spadla sánka šéfe. Takmer dokonale zachované hradby mesa, ktoré z 3 vonkajších strán niesú v zástavbe. Naozaj unikát, môžu sa tu rovno natáčať historické filmy, čo verím že aj. Vnútri hradieb som si dal spanilú jazdu, všetky domky obývané a krásne udržiavané.

V Nimesi fotím historické budovy a taktiež koloseum, myslím že krajšie je to naše v Arles. Dávam si spanilú jazdu mestom a zdržím sa tak, aby som stihol bazén do 19tej. Celých 10 minút kúpania, ale pomohlo aj to. Údajne podľa netu 35-36°C aj keď mi to prišlo na slnku ako 40. Dnes som vymenil len 3 tričká.

Boj s lietajúcimi pijavicami som rovno vzdal, či v kempe alebo centre mesta a volím McDonald's. Klíma bez komárov je úplná lahoda,kvasím tu na wifi než ma o 22:30 vyhodia. V noci sa slušne rozfúkalo, jediná starosť bola o Vespu nech ju nevyvráti, ale obavy boli zbytočné.

🛵

* až teraz mi to celé docvaklo, prečo je tu toľko komárov. Celé to Camargue sú močiare a práve ma totiž obehol týpek na motorke z moto klubu Mosquitos Camargue 😀🦟 To bude ono.



Aigues-Mortes


Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky