Deň 4 /24.7 - 502km


Deň 4 /24.7 - 502km

Lago di Como 🇮🇹 - Novara 🇮🇹 - Turín 🇮🇹 - Susa 🇮🇹 - Lac du Serre Poncon 🇫🇷

Ráno som vstal na parádu podľa plánu, pripravený už pred 8mou vyraziť. Pred odchodom som mal návštevu, zastavil sa teraz už kamarát Pipacs žijúci v 🇨🇭, popriať mi šťastnú cestu a spoločné raňajky, škoda že sa nám nepodarilo spojiť skôr. Ešte raz ti veľmi pekne ďakujem. Naše cesty sa rozdelil a ja som smeroval na hrad Castello di Vezio.Na parkovisku som sa vytešoval, aký krásny fofer pásik mám vzadu,lebo tie alpské priesmyky mi dali zabrať a je naozaj široký, povedal by som takmer na limit,to som ešte nevedel čo príde. Bol som úplne prvý kukač hradu, keďže otvarali až o 10:00 (vstupné je 5€). Vedel som že to bude ťažký deň, čakalo ma niečo cez 500km a gugla ukazovala 9:30 času do cieľa. Na Vespe je to tak koeficient 1.1-1.3 podľa tempa, terénu a zastávok. Ďalší stop je legendárne Mandello del Lario (výroba legendy Moto Guzzi) takže fotka nesmela chýbať. Cesta smerovala okolo Milána, ale plánoval som to bez zastávok (to by som sa zdržal totálne, teda do Milana a Turína musím(e) inokedy) 

Práca ako práca....
Milióny malých aj väčších kruháčov na predmestí tejto metropoly. Pri jednom z nich sedela slečna na stoličke vedľa auta, tak si vravím chudák sa jej pokazilo. Aj som na chvíľu váhal, či sa nepristavim (lebo ak je očividná situácia hodná ponúknutia pomoci, rád sa vždy prístavím) No o jeden kruháč ďalej boli v podobnej situácii ďalšie dve a to mi už prišlo podozrivé, no posed jednej z nich ma vyviedol z omylu. Sedí na pol zadku a druhá polka smerom na cestu (ak to bol vôbec spodný diel plaviek) Tak okej, ešte že som sa nezastavil u tej prvej, lebo pomoc by som možno nakoniec potreboval ja. Tak som premýšľal, že vlastne tie stoličky sú niečo ako office do ktorého prídu normálne autom.

Od Milána ma čakalo nekonečno ktoré trochu poznám, dlhé dlhočizné cesty a nič okolo. Niekedy pusté bývalé hospodárstva, niektoré ešte funkčné. Takmer všade okolo len ryžové polia a kukurica. Toto mi dalo zabrať, praženica,volské oko,smažáčik,hranolky .... proste všetko vyprážané, to som presne bol.

Tento presun mi prišiel ako nekonečno, trval cca 5hodin, spásou prišiel Turín a následná zmena prostredia pred Alpami. Tak ako vždy boli úchvatné a cestaou naproti mi prešli, nebojím sa povedať stovky, možno aj k tisícke motorkárov. Je nedeľa a míňam kolóny áut s IT ŠPZ v protismere. Zdravím sa už len motorkárom ktorý maju bagle alebo kufre, tí väčšinou odzdravili. Tesne pred hranicami míňam veľkolepú pevnosť Forte di Exilles. Niečo som o tom čítal a tieto miesta sú plné vojenských pamiatok, vrátane starých vojenských ciest a priesmykov (bez asfaltu) a preto sú vyhľadávané offroad milovníkmi. (napr. Colle Sommellier, Colle delle Finestre,Col de Tende,Col du Parpalion...)

Klovs
Konečne hraničná tabuľa a pózujem Vespího na fotku. Niekoľko km ďalej, v Montgenevre je policajná búdka, na stoličke sedí pani a každý kľučkuje pomedzi rozložené kuželky. Ako ma zbadala vyskočila jak klokan, a začala niečo na mňa rečou ktorej totálne nerozumiem (Francúzsky) ale ani kontext sa nedá veľmi odvodiť. Vravím jej "magyarol", maďarsky neviem ani prd, ale prišlo mi to vtipné. "english" yes mesié, tak konečne niečo, vraví "klovs". Čo kurna aký klovs? Z kontextu som pochopil že myslí "gloves" teda rukavice. Ach maríjo, vravím (anglicky) že v taške lebo mi bolo celý deň pekelne horúco až tu v Alpách je lepšie. Tá začala, nie milo ale fest prísne že to je na pokutu,a keď niekam idem mám si naštudovať pravidlá. Nefungoval ani môj šarm,pot na čele a ani poctivo vybudované feromony po celodenej makačke na slnku. Našťastie, to dopadlo dobre a pre istotu mi ich ochytala či majú chrániče. takže motorkári, bacha na to vo Francúzsku su klovs na rukách povinné. Pádim čo to dá čo najďalej do kempu, ale po 22 ma sotva niekto v kempe vybaví,tak mi ostal penzión pri jazere za 37€ (najlacnejšie čo sa dalo) 

Odpadája
Dôvod prečo trochu meškám je jednoduchý, niekedy okolo 23 som normálne zaspal pri písaní textu s mobilom v ruke. Predsa od 9 do 22 jazdiť, len s prestávkami na vodu je masaker a až teraz si uvedomujem že som cestou všetko vypité len vypotil.

Zistil som: krém s faktorom SPF30 je funkčný len určitú dobu, niekde okolo 16tej keď ma začali páliť ruky, som si uvedomil že tá vrstva z 8:00 už nebude funkčná.

Castello di Vezio
Via Del Castellano, 23828 Perledo LC, Taliansko
+39 333 448 5975 https://g.co/kgs/61dhi6

Moto Guzzi Museum
Via Emanuele Vittorio Parodi, 63/67, 23826 Mandello del Lario LC, Taliansko
+39 0341 709237 https://g.co/kgs/P2w7Uw

Lac de Serre-Ponçon

Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky