Deň 14 / 3.8 - 43km 🛵 16km🏃

Deň 14 / 3.8 - 43km 🛵 16km🏃

Gibraltar 🇬🇮

"Byl jsem okraden"
Počas fotenia som si všimol že nápis na boku Vespa voľajako nesedí. Pri pohľade z blízka ma skoro vystrelo, napis je pri V odtrhnutý a celý posunutý. Neviem presne identifikovať čas, ale veľmi pravdepodobne sa to udialo v Granade na verejnom parkovisku priamo v centre. Na večernej fotke bol ešte v poriadku, ale neskôr behom nasledujúceho dňa už nie. Niekto sa ho pokúsil ukradnúť, je to vlastne taká "kovová" nálepka a keď sa v slabom mieste zlomila, vykašľal sa na to. Miestny ? turista ? opitá hlava ? kto vie ....... čo už. Voľajako som to opravil a neostáva nič ine, len si nápis objednať.

Kemp
Moj kemp v ktorom bývam sa nakoniec ukázal v tom najlepšom svetle. Ráno cestou na hygienu sa mi zdravilo viacero zamestnancov, ktorí pôsobili tak trochu inak. Pri kúpeľniach sedelo na lavičke viacero dospelých a vtedy mi to cvaklo. V kempe je taktiež sociálne zariadenie, kde sa starajú o ľudí pravdepodobne prevažne s mentálnym hendikepom. Časť z nich teda asi pracuje pre správu kempu, strihaju kríky, kvety a polievajú stromčeky. Myslím že je to perfektná idea. Pri jednom karavane som zahliadol rodinku, ktorá je na dovolenke s ležiacim chlapcom na špeciálnom lehátku, obdivuhodné..... To si človek tak uvedomí, aké má vlastne šťastie.

Nič, podme niečo veselšie.
Ráno teda "prvý" dovolenkový deň beriem vyvetrat stoličku k moru. Rozložím sa a píšem príbeh na blog, počúvam hudbu a len tak ťukám do mobilu, proste si to tak užívam po svojom. Myslím že som to spomínal, nie veľmi obľubujem slanú vodu. Z princípu vojdem do mora aspoň po kratasy. Samozrejme kauza piesok pokračuje, keďže na mokré nohy a šľapky sa lepí úplne excelentne. Neviem to celkom vysvetliť, ale vadí mi ten pocit nalepeného piesku na nohách o tele ani nehovorím.

Okolo obeda sa vyberám skúmať Gibraltar.
Španielska časť, mi za bieleho dna pripomína geto. Nič v zlom, ale v jednej časti mesta sú malé kockaté prízemné domčeky ktoré majú zamrežované okná. Takto to pôsobí a nasleduje hranica, prechádzam bez kontroly. Takto nejak si predstavujem asi hranicu medzi USA a Mexikom 😀 Akurát tu, sem tam niekoho skontrolujú, ale skutristov a cyklistov nerieši nik. Na moje šťastie tesne po prechode sa rampy zatvárajú (ako som spomínal hneď za hranicou, sa nachádza plne funkčná Letisková dráha ktorú križuje jediná príjazdová cesta na Gibraltar) Perfektná atrakcia, hneď je vidieť kto už len rutinne znudene čaká a kto je turista. Odlieta vojenský Hercules (aspoň myslím) než spracujem tento zážitok a odchadaam o niekoľko minút odlieta linka British airways a neskôr pri obede s výhľadom na dráhu odlieta easyjet. Obed som si zaobstaral anglicky v morrisons a spomínam na časy keď som chvíľu fungoval v UK.
Je to naozaj kultúrny mix, a stretnúť môžte v celom meste ľudí na kolobežke v oblekoch, alebo robotníkov v montérkach. Stavebný boom tu beží na plné obrátky a zo samotného mesta mám pocit akoby z bývalej vojenskej pevnosti vyrástlo turistické centrum. Čo je v podstate aj pravda, pretože mám dojem že tu žije veľa majetných Angličanov a ceny ponúk unytovania a hotelov to len potvrdzujú. Než som sem prišiel, veril som že nájdem v bočnej uličke inda ktorý bude mať magnetky za euro ( takto to totiž niekde býva, napr. Florencia, Pisa dokonca aj vo Valencii či Barcelone) no tu som u inda v bočnej uličke za 1x monster, 1x 0.5l vodu a magnetku platil 8.50£.(magnetky od 2.50£ tie škaredé až po 4£ za tie pekné) Uf, teda lacné to tu nebude a mením názor že tu pracujúci a žijúci Angličania sú za trest, to skôr so šťastím za odmenu. Pochodil a pojazdil som takmer všetko a zisťujem že samotný šutrák je spoplatnený vstupom do "prírodného parku" 16£. Je možné sa dostať doňho pešo, samozrejme je potrebné zdolať prudké stúpanie, alebo lanovkou za 34£ (tam aj späť, v cene je aj vstupenka) 

Dobré skutky
Pri pokladni lanovky som si všimol, že pánovi z rodinky vypadol z vrecka lístok na lanovku. Zdvihol som ho, no za ním som už nemohol pretože odišli do budovy za pokladňami. Pani z pokladne vyšla von a lístok im ochotne zaniesla, za čo mi poďakovala. No ja si lístok zatiaľ nekupujem, idem skúsiť vstup pri Moorish Castle. Tam mi chlapík prezradí, že lístky predáva do 18:30 a ten čas aj zatvárajú rôzne prehliadky (bunkrov, jaskyňu atď) ale mimo času 9:30-18:30 je možné vstúpiť bez lístka. Keďže môj budget sa neplánovane vyčerpal na pneumatiku (80€) a na magnetky som už minul taktiež značnú časť rozpočtu, krotím svoje vášne a plánujem teda ranný výstup na skalu. Atrakcie oželiem, ale určite bude hora ráno bez más turistov.

Prikladám aj záznam z Google máp, skúter je tu proste úplná paráda. Totálny mix kultúry Anglicka a Španielska, daňové výhody umožňujú lacno tankovať a napokon som sa dočítal že je tu už asi registrovaných viac firiem ako obyvateľov. Prikladám link na článok ktorý ma celkom zaujal a čo to vysvetlil o pomeroch.

Večer sa teda vraciam do kempu a na pláž užiť si koniec dňa. Keď prichádzam tesne pred zotmením, veľké rodinky odchádzajú a tak tu ostávam sám s hudbou v ušiach až do zotmenia. Už len znova vyriešiť ten nešťastný piesok, ale mám trik. Na rozkladacej stoličke, proste počkať na chodníku až nohy vyschnú a tak skočiť rybku z chodníka do stanu 😀 Len ten skok mi ešte nevyšiel .....

Ráno teda skorý budíček a ide sa zdolať šuter

Prosím, nevnímajte zdroj politicky, ale článok technicky.


"Tristo rokov hádok pre jednu skalu. Prečo je Gibraltár stále veľkou témou?" https://dennikn.sk/739181/tristo-rokov-hadok-pre-jednu-skalu-preco-je-gibraltar-stale-velkou-temou/

Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky