Deň 12 /01.8 - 244km

Deň 12 /01.8 - 244km

Puerto rey 🇪🇸 - Tabernas desert 🇪🇸 - Sierra Nevada 🇪🇸 - Granada / Alhambra

Rolety na oknách sú celkom zradné, prebudím sa len tak samovoľne a je okolo 6tej. No paráda, vytiahnem rolety a kua vonku je tma. Normálne bola ešte tma, podľa Googlu ma svitať o 7:20 a je to fakt pravda. Do dnešného rána som si to neuvedomil, ale západ slnka okolo 21:30 registrujem. Vespu sedlám niečo po 8mej a prvý stop je jasný - Púšť Tabernas Desert a Sierra Nevada.

Niekde sa uvádza že je to jediná púšť v Európe, neviem nakoľko je to pravda, ale určite pripomína prostredie divokého západu. Úplne že sánka dolu šéfe. Hlavné cesty sú stále kvalitné a široké, no vedľajšie k domom a polosamotám mimo sa menia často na piesočné a kamenisté. Po krátkom offroad výlete (chcel som ten piesok skúsiť) bádam že je zradný. Takže na dvoch kolesách bacha na to, ešte že vespa je malá a ľahká.

Keďže stále sa niekde motám a fotím, pred obedom prichádzam do westernoveho mestečka mini Hollywood (natáčalo sa tu aj niekoľko filmov). Toto púštne prostredie láka filmárov, napriklad legendárne Dobrý, zlý a škaredý (áno presne ten s Clintom Eastwoodom) alebo dokonca aj časti z Indyho a poslednej krížovej výpravy.

Mestečiek je viac, vyberám si to najznámejšie, najväčšie a asi najdrahšie s 22€ vstupom, ale je spojené so zoo. Tam len nahliadnem(je celkom veľká), ale radšej trávim čas v "meste". Dokonalý stroj času, a tak vytvorená jedinečná atmosféra mi pripomína detské časy keď som tieto filmy doslova hltal. Vlastne mi to ostalo aj doteraz 🙂 V saloone si dávam drink, radím chlapom ako narábať so zbraňou a v kartách som vyhral divokú Mary. (súčasťou vstupného je aj show, taká trochu amatérska, ale je) 
Po opustení mestečka sa flákam na divokom západe so záprahom 10 koní. Premýšľam kto tu žije a hlavne prečo, často je vidieť aj osamelé usadlosti niekde úplne mimo. Bežne v mestečkách vidieť dom lenivcov čo si vydlabali izby v červených šutrákoch a pristavali len priečelie domu. Hobitci .......

Cestu si skracujem čiastočne popod pohorie Sierra Nevada, podľa názvu už len hľadám Area 51. Mimo v najväčšom teple stretávam minimum áut. Diaľnice sú v ES prakticky zdarma a spoplatnených je len pár úsekov.

Bočný prostredník
Na benzínke v mestečku Guadix tankujem a slopem. Vždy mám aspoň jednu politrovku vody (keby náhodou) a ďalšie si kupujem a mením cestou za studené. Veľká fľaša nemá zmysel,v tom teple sa aj schovaná voda ohreje za chvíľu. Zastavujem sa obvykle aj 4-5 krát za deň (radšej mám menšie potraviny samozrejme kôli cene) Minimálne 0.5 vody a sem tam dopoing vo forme energydrinku. No, ale poďme k úkazu. Vyberám si redbull, vodu + tankovanie keď mi pani niečo po Španielsky. Zopakuje znovu a ukáže mi prostredník, ale vodorovne. Pochopil som že mi ponúkla a pípla vernostnú kartu na zľavu, čo vidím aj na bločku . Len ten prostredník ...... a to gesto sa mi nepodarilo ani vyhľadať. Budem sa musieť niekoho opýtať v angličtine.

Niekde v kopcoch na kľukaticiach merčím periférne pohyb. Kua ....."Satan ďábol" vyskočil na cestu ...... Kľud, nejaká dobrá steroidná koza. Normálne obrovské zviera kozieho typu, taký fakt väčší kamzík čo má obrovské točené rohy. (podľa googlu a zvierat čo tu žijú) to bola asi ovca hruborohá.

Alhambra
Červený hrad je otvorený do 20:00 takže som sa flákal cestou zámerne. Mne prehliadka trvala vyše 3 hodiny a vykopli ma až o 20tej.

Naozaj niečo nevídané a excelentné, vstupné je 14€ na celý komplex ktorý je naozaj obrovský. 4 samostatné paláce + záhrady a naozaj odporúčam vyhradiť si viac času, prejsť ho celý. Lístky si ideálne kúpiť dopredu cez net, prvý pocit som mal dosť chaotický. Jedna rada na lístky, druhá rada na vstup a to ešte musíte stáť v správnej rade a nie pre skupiny. Je to údajne podľa netu jedna z najnavštevovanejších pamiatok v celom španielsku. Po hrade začínam riešiť nocľah, znovu voľba: za 15€ kempingu alebo RBnB za 21€ priamo v centre mesta, asi len 5 minút zo samotného hradu s klímou a samostatnou sprchou. Volím pohodlie, za tých 6€ naviac to stojí a hneď čo zložím veci idem na prehliadku mesta. Je tu cítiť dotyk orientu, šiša barov a predajcov kadečoho je tu neúrekom.....

Takže Clint Eastwood ľahká do postele okolo polnoci a jediné čo ma "proklate nízko" je dno prázdnej peňaženky. Je 12ty deň a na rozpočte to už je poznať. O tom ale inokedy 🤠


Mini Hollywood
+34 950 36 52 36

Ovca hruborohá https://g.co/kgs/Sprfsa


Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky