Vespa zraz Dunajská Streda 392km+402km 24-25.9.22

Vespa Dunajská Streda

24.9 - 25.9.2022, 392km + 402km

Prepočty

Večer som váhal, či vlastne vyrazím s novým drakom. Rozhodol som sa pre poctivý zábeh a trasa 2 x 400 km po prvých piatkových 40 km by nebola to najlepšie. Teda ešte večer padlo rozhodnutie pre starú osvedčenú klasiku. V hlave som mal nastavenú trasu tak 4h, čo pri koeficiente pre primaveru 125 dáva tak x1.1-1.2 času. Teda raziť treba najneskôr o 8mej. Plán je plán a realita ignorovať budík druhá vec. Než som sa ráno vymotal, zbalil a skutočne osedlal, bolo 9:02. Trasu mám jasnú: KE-RV-LC-VK-NZ a DS, ale z princípu som to nahodil do googlu (vrátane obchádzky pri Fige cez Číž) mi cestu ukazuje 5:17 + koeficient, to znamená asi 5-6 hodín cesty. Prerátal som sa a riadne. Vnútorne mám pocit, že obedný príchod bude skôr poobedný.

8
Toľko stupňov ukazuje teplomer, ale signor sa kvalitne navrstvil. Goratexové botasky a dva páry ponožiek (kotníkové a zimné), lyžiarske termo kamašky a moto kevlarové rifle, športové savé tričko, dlhé termo tričko a lyžiarská bunda, nákrčník a moje obľúbené nepremokavo-premokavé rukavice. Áno, taktne si tu práve píšem o vianočný darček :D Prvý stop je rožňavská Slovnaftka, káva a hot-dog. A už viem, čo som zabudol, kuklu ... naštastie mám nákrčníky dva. Druhý si teda dávam na hlavu :D Doteraz mám pocit, že tie dve kočky z bmw sa smiali na mňa. Správne, určite nie zo mňa, ale na mňa. Je pod mrakom, ale neprší, tak sa to dá slušne smažiť. Z fotiek už určite poznáte, vzadu nosím vaky, ktoré si raz za čas niekedy hmatom skontrolujem. Niekde za Veľkým Krtíšom si takto šáhnem dozadu a prázdno ........ obzriem sa a literárne dielo odviate vetrom mám priamo pred očami. Otočka a davaj hľadať, prepočítavam kde som si ich naposledy evidoval a určite to bolo ešte v Krtíši. Naštastie ich nachádzam o pár kilometrov. Zelený, v ktorom mám oblečenie, sa opaľuje na strede cesty a čierny (stan, spacák a karitatka) je na krajnici. Vyzerajú celé, nepoškodené, nezrazené, akurát predraté. Teda dopadlo to dobre, naštastie sa nikomu nič nestalo. Pravdepodobne som gumky nemal dostatočne napnuté, kedže zelený vak som mal poloprázdny. Vďaka najmodernejšej špionážnej technológií zisťujem, že chlapci smerujú na vodné dielo Gabčíkovo. Áno, zdieľanie polohy na google maps je skvelá vec, a teda okolo 15tej slávnostne prichádzam ku koncu výjazdu Vespákov. Prehodíme asi 5 viet a už aj odchádzame. Keďže som geniálny plánovač, hodnotím to ako skvelý výlet :D 6 hodín cesty na 5 minútový pokec. Gang sa pohol smerom do DS, kde sa to trochu roztrúsilo, a preto ma mrzí, že som to takto skvele pototo, čo už - pokeckáme nabudúce. 
Stretnutie pokračuje u Heda voľným programom až do ani neviem kedy, kde spoznávam vespákov. Párty nálada, prašík a fajnotky všakovakého typu. Ďakujem, bolo fajn:)

Ráno vyrážam pomerne skoro, chcem to domov strihnúť skratkami. Smerujem teda na Komárno, kde si dávam fotku pred pevnosťou. Kúsok za náhodne na mape nachádzam názov Cellemantia. Idem to teda omrknúť a popravde, čakal som trošku viac. Dva kamenné múriky a jedná tabuľa. Človek sa naozaj viac dozvie o mieste z internetu. Ďalej smerujem na Ostrihom, raz sa do tej baziliky na druhej strane dostanem. Na Dunaji si to normálne chlapík valil na vodnom skútri a robil kadejaké triky. Beriem to ďalej cez krásne kľukatice smerom na Šahy, kde začína poprchávať. To ma už dážď sprevádza až domov, "skracujem" si cestu Krtíšom cez Modrý Kameň, na hrad sa nedostanem, prebiehajú tam rekonštrukčne práce. Zaspievam si katapult "Někdy příště" a ťahám to na Lučenec, obchádzkou z Rimavskej cez Číž, až na Sorošku, kde sa k lejaku pridáva hmla. To je znova tá originálna adventure atmosféra, vnútorne som asi dospel už do momentu, keď dážď nieje rozhodujúci faktor pre organizáciu výletu. Po pár hodinách v lejaku sa jazdec stáva samotným zdrojom vody. Doma sa vyzliekam zásadne na balkóne a nechávam kvalitnú stopu ako slimák.......

Stretko hodnotím ako parádne, no fakt ma mrzí, že som nemohol vyraziť už v piatok, alebo aspoň sa vychstať a doraziť v sobotu včas.

https://sk.wikipedia.org/wiki/R%C3%ADmsky_vojensk%C3%BD_t%C3%A1bor_v_I%C5%BEi
https://pevnost.komarno.eu/

Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky