Deň 1/6 21.4.2022 457km

Košice - Moldava n.b - Ózd - Budapešť - Alsoors (Balaton)

Nápad zúčastniť sa zrazu vznikol okolo 5.4., keď bolo vonku celkom teplo a slnečno. Predpoveď počasia sa s blížiacim termínom, ehm ako to povedať slušne ..... Ešte deň pred,  20. ráno som oklepával sedačku od námrazy. Balenie veci nebolo zložité, hľadal som najmä veci, ktoré sa dajú vrstviť, aby som sa vedel operatívne obliekať. V predstave som akože aj premýšľal nad stanom, no noc v kempingu 13€ - nocľah na posteli 15-17€, teda bolo rozhodnuté.

Budíček

Ránko 21. okolo 8mej v Košiciach svietilo slunco a bolo príjemne okolo 10°C ... Ako úplne prvé som si capol na Vespiho krásnu novú nálepku (k tomu prečo, sa dostanem niekedy inokoedy).

Situácia sa zmenila niekde okolo Szin-u a v lesoch prituhlo, tak som radšej ubral na rýchlosti (prízemný mrazík spôsobuje jazdu bokom ). Začal som prepočítavať, či mám dosť vrstiev na sebe, keďže tých cca 5°C bolo naozaj cítiť, ale tak rezerva tam ešte bola.

Lost in Budapešť (už zas)

V podstate som mal plánované len dve foto-zastávky a chcel som sa čo najrýchlejšie presunúť k Balatonu. Prvá bola Budapešť, to už slunco celkom príjemne pripekalo. Bol som pevne presvedčený, že tentokrát presne viem kam idem a určite sa nestratím.  Aha, to určite, prvé zlé odbočenie komplikuje všetko, ale zvykám si. Ozaj mi to v tej Pešti nejak nejde, ale nestratiť sa je ako tam nebyť.

Ďalší stop som plánoval v Bory-vár. Je to na pol ceste medzi Budapešťou a Balatonom, ale bol som rozhodnutý vynechať prehliadku a prejsť sa len vôkol. Krásna stavba, som si úplne istý, že raz sa stavím aj na prehliadku.

Izba väčšia ako stan (skoro)

Na Balaton som dorazil okolo 16:30, jazyková bariéra prelomená veľmi nebola. Anglicky tu veľa rozruchu nenarobím a všetky 4 nemecké slová čo ovládam mi tiež nepomohli, ale izba za 16.50€ splnila účel vyspať, umyť a ráno zmiznúť. Mastím ešte do Tihany, ale takto prázdno som tu ešte nezažil. Štvrtok mimo sezóny, len pár turistov a otvorených podnikov len zopár. Takže výber bol jednoduchý a ten lahodný guláš ma rozplakal, slzy šťastia a čípoš paprika na ktorú som si neskôr ešte spomenul.

Som zvedavý, či sa Iľkove predpovede na prichádzajúci piatok naplnia

Odkazy:

https://bory-var.hu/bory-var

http://lakevendeghaz.hu/

(koľajničná fotka bola robená na už nefunkčnej trati)











Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky