Day 5 492km 8.1.2023 (6. časť)

Piran(SI) - Grožnjan(HR) - Záhreb (HR) - McDonald's (Nagykanizsa HU) 

Rodinka ľadových medveďov je na prechádzke. 

Tato, som ja ľadový medveď?
No jasné, ja som ľadový medveď, mama ľadová medvedica a ty si ľadový medvedík.
Ale malý krúti hlavou.
Mama, som ja ľadový medveď?
Však ti ocec povedal, ja som ľadová medvedica, ty si ľadový medvedík a oco je ľadový medveď.
No malý stále krúti hlavou.
Tak čo toľko krútiš hlavou.
Bo mi je zima,ne!

Na tento vtip som si dnes spomenul na jednom úseku, no pekne od začiatku.
Pôvodne som si nechal rezervu na cestu 3 dni a ráno som si ešte nebol istý, že by to šlo aj za dva. Budík som nastavil pre istotu na 5:50 aby som to ráno domyslel, a keďže som ohľaduplný nocľažník, vstal som zázrakom skôr bez budíka. Odhodlaný a nastavený to domov dať na 2x, dnes zájsť čo najďalej k Balatonu.
Určite ste sa niekedy tajne vracali domov z párty. Spravil som presne to isté, akurát v opačnom poradí, musel som sa tajne vykradnúť von. I keď to nechápem, veď sú na dovolenke a spia.

Úplne na šéfa to zvládnem tak, aby som sa odniesol naobliekaný ako snehuliak na jedenkrát. Full oblečený, pod pazuchou taška, v ruke helma, po vreckách powerbanky (4ks 😆). Je tesne pred siedmou, jediný predávajúci na trhu je chlapík s ovocím a zeleninou, tak sme sa pozdravili a na zvyčajne rušnom námestí je stále ticho. Už som usadený, jemne zahrievam a v tom myšlienka: kefka. Do rici, moja krásna darovaná perfektná skladacia kefka. Keby to nebol dar, ani sa nevraciam ...... Ešte že vchodové dvere sú na kód, lebo kľúčik je už vrátený v schránke.

Takže posledná fotka a razím smer Grožnjan, mnou milovaná Istria. Toto je mestečko ako z rozprávky (viď fotky). Úplne ako historické kulisy z filmu. Je tu veľa umeleckých ateliérov, ubytovaní, ale som si istý, že dnes tam bude prázdno. Inokedy húfy zájazdov, dnes úplne nikto .... prešiel som si ho sám a úplne užil atmosféru ticha. Ha, zabudol som a žiadna hraničná akože kontrola už sa nekoná ani mávnutím rukou.
Kávu a raňajky volím v potravinách, akurát som sa prerátal. Na pokladni 3 dôchodcovia, a každý tam vydumuje a preratáva eurá. Chvíľu to potrvá veru než si zvyknú. Inak páči sa mi tento štýl, keď súčasťou potravín je aj kaviareň a krátko po ôsmej už tam vysedávajú, pijú kávu a čítajú noviny. Takže naberám smer Rijeka, skrz Istriu a národný park Učka. Túto trasu už celkom poznám a nevadí mi ani jemná hmla a orosené cesty. Valí mi to fakt slušne, "horský" prechod zdolávam bez zaváhania. 

Ak niekedy budete mať možnosť, v parku je najvyšší vrch Istrije Vojak. Perfektný výhľad na komplet celé okolie. Rozlúčková foto nad Rijekou a pokračujem ďalej. Túto časť Chorvátska absolútne nepoznám, preto som si ju zvolil. Cesty sú síce úzke a kľukaté, ale to je presne ta zábava spoznávania skratiek, "Je to sice dál, ale zato horší cesta." 😁
Neskôr nasledoval moment, keď som si spomenul na vtip. Krásna kľukatá cesta vedie do kopca a dalo by sa to naozaj krásne rozbehnúť aj na veľkej motorke a užiť si to, keby...keby sa rapídne nezhoršilo počasie. Brutálne studený vietor, hmla taká, že vidno na odhadom 8 možno 10 metrov dopredu (presne ako podľa fotky,na 2 az 3 stredové čiary). Mokrý pršosneh, neustále fúka na hemlu a utieram si ju každýh pár minút. Tak, to mám určité za trest, že som sa vrátil po tú zubnú lefku 😂 a buchol vchodové dvere ešte raz. Tu začínam pochybovať o pláne domov za dva dni. To bolo všetko, čo som videl z tohto krásneho narodeného parku Risnjak.

Našťastie sa celé toto postupne mení, najprv dole zmizne hmla, neskôr aj dážď, ostane už len vetrík. To tankujem v Karlovači za 1.33€ liter. Slunco tu kvalitne svieti a rozhodujem sa teda navštíviť letmo Záhreb a pokračovať kam to len pôjde. Dal som si okružnú jazdu, ale nedá mi nespomenúť ešte jednu vec. Táto časť Chorvátska je úplne iná, ako to čo poznáme z dovoleniek. Krajina je podobná tej našej, architektúra domov sa zmenila na obyčajné a bohužiaľ aj osady. Cestou som videl minimálne dve a značná časť dedín vyzerá spustnuto, to bude až po spomínaný Záhreb chudobnejšia časť.
V Záhrebe ma ešte úplne zarazila jedna vec, mal som šťastie na motogang. Ale taký ozajstný, ako som videl len z filmov, dohnalo ma v premávke asi 8 až 10 superšportov, ktorí neriešili nie že pruhy, či protismer, ale ani semafór a následne na drzovku pomedzi autá, ktoré išli v pruhu rovno, odbočovali do ľava tak, že im vodiči idúci rovno museli dať prednosť. Proste až ja som ostal v šoku, ale čo ma zarazilo ešte viac, že absolútne nikto ich nevytrúbil.

Od Záhrebu až po Balatón, kde som ostal nocovať, bola cesta parádna. Široká, pekné zákruty bez akéhokoľvek problému a v slušnom slnečnom počasí. No a potom som v Nagykanizsa v "mekdonalde" porušil celibát... 😁
Ozaj, pýtali ste sa ma, či mi v tej zime v Alpách nezmrzli .... 
No, na poslednej fotke je jasne vidno, čo veziem domov, snáď  si s tým doma pani manželka poradí 😂
Učka
https://maps.app.goo.gl/8QQ65FCToRGAx9rZA
Risnjak National Park
+385 51 836 133
https://maps.app.goo.gl/qEMqDyKzFMccgqsx6

👉Facebook👈


















Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky