Day 2 406km 5.1.2023 (3. časť)

 Balatonelle(HU)-Murska sobota(SI)-Maribor(SI)-Lavamund(AT)-Jezersko*pass(SI)- Bled


Najkrajšie slovné spojenie znie: Hello .... driver licence & documents plís 👮

Niekde tesne pred rakúskou hranicou si to tak medzi dedinkami 🏍 , aj keď je ťažké podľa domov identifikovať, kde končí a začína. Lebo to nie je ako u nás, dedinka a samý slížik vedľa seba, ale domky sú krásne podstivo rozhodené kade tade. Noooo, proste mi panáčik v modrej uniforme vbehol zo zastávky do cesty. Ak dobre pamätám, také sa ešte nestalo na mojich cestách, takže je tu asi ten krát poprvé. Na kontrole by nebolo nič zle, ale merčím ako si strká pod pazuchu radar. Tu ma úplne zmrazilo a už som začal prepočítavať.  70? 80? kúrňa nebodaj tam fakt bola 50tka ?

Ako poslednú evidujem asi vážne 70tku a bol som jemne nad, no skôr 82.3 😂 asi ....

Takže zdvorilý pozdrav a padla spomínaná požiadavka. Tak vyťahujem peňaženku spod sedla a prišla ďalšia rana. "Little bit cold for bajk nou ?" Tož, netuším koľko motorkárov dnes zastavil, ale mám pocit, že prvenstvo si zapisuje Signorko zos Košicoch. Možno aj prvenstvo v tomto roku 😁. No, mrká na to .... ja hľadím na displej radaru a ten je vypnutý, tak akože si vravím keby je zle, má to tam uložené ako dôkaz. Obavy opadnú hneď po otázke kam smerujem, a tak sme sa trochu dali do reči a popriali si krásny deň. Paráda! Ušetril som za pokutu, dnes budú hody a za ušetrené na mojom fakt low-cost výlete si doprajem v Pirani slávnostný McDonald's. Ale teraz vážne, o rýchlosti ani nebolo reči, tak si myslím, aj keď som bol nad, nechal si to pre seba a vôbec to neriešil.

Veru low-cost, tento výlet je ozaj nízko rozpočtový a stravujem sa v samoškách a hľadám to najlacnejšie ubytko. Teraz si uvedomujem, že sa mi dnes šlo tak fajn, že som ani neobedoval a len si srkol v Maribore jedno espréso.

Teda odchod bol ráno z ubytka tesne pred 8mou a cieľ dôjsť čo najviac, no aspoň polovicu z ostatných cca 630km. Áno, rozhodol som sa neísť priamo z Balatonu na Lublanu a Piran, ale v hesle naokolo bližšie to vziať zvrchu Alpami a skúsiť nejaký ten pass. Teda ranná mlha ma v Maďarsku nerozhodila, jedine mi lezie na nervy to neustále utieranie plexi. Zajtra skúsim ten antifog prsknút zvonku a uvidíme. Kolená som vymyslel dnes tak, že najprv som si dal termo, tepláky, a až tak chrániče a rifle a zdalo sa mi to lepšie.

Niekde v Slovinsku sa krásne ukazuje slunco a to si užívam jedna báseň. Suchá, krásna, kľukatá cesta až po Maribor, kde si dávam mini pauzi priamo pri Starej Trte 😀 No, je to najstarší rodiaci vinič na svete. 

Smerujem priamo k Rakúsku, a potom tesne popri hranici naspäť do Slovinska cez prechod popod Savinjske Alpy. Mohol som ísť krížom aj na Celje, Lublanu a tak smer Bled, no túto cestu už poznám, tak som chcel zmenu 😉  Neďaleko je známa Logarska dolina a Pavlič pass, ktoré si odkladám na inokedy.

Rakúsko bolo krásne, hmla, hmla ..... hmla ááá hmla. Nevidel som vážne ani prd, lebo hmla sa rozostúpila až hore na prechode. Cestou sa stalo niečo krásne ... chcel namna zaútočiť fták osránek ! Normálne nejaký zobákovec typu bocian, len menší - teda dlhý krk a dlhý zobák preletel tesne nadomna a letel ponad cestu nadomnou. Reku, to bude perfektné video ako prejdem popod neho a tu zrazu začali padať bomby tesne predomňa, ešte že si to ten šuldo nevyrátal dobre. No fakt kvalitná dávka streliva dopadá na cestu predomno, ani neviem, či to náhodou nemám na videu 😂 (ak nájdem, priložíme k fotkám:D)

Celé to dnes zbehlo úplne skvele, v Alpách bolo chladnejšie, povedal by som veľmi blízko nule, avšak nemrzlo.  Deň končím tesne v dedinke pri Blede v hosteli, no za ušetrenú "pokutu" som si doplatil miesto grupáču na izbe za 22€ samotku za 30€. Ktovie koho by som fasol na izbu, lebo taký čas o 23tej by som asi už písať nemohol 😁.

Idem teda študovať, či je Vršič otvorený - nech máme tu Alpen atmosféru komplet 

Jo a ešte detail: ⛽

Maďarsko 1.60€-1.65€

Rakúsko 1.60€

Slovinsko 1.27€ .... veru neklamem.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Stara_trta

https://www.google.com/travel/hotels/s/SMndVr1dzE1bqqG38

Ubytko je spartanské, ale za tú cenu na miestne pomery na prespstie úplne pohoda. Dokonca som dostal dvojku, aby som si mal podľa pani domácej kam zložiť všetky veci.














Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky