Day 1 429km 4.1.2023 (2. časť)


Som bežný občan Maďarska a práve si idem svojím Suzuki Swift prvej generácie. Keďže sa trochu pozabudnem a cesta sa práve rozdelila na dva pruhy, zamyslene ostanem v ľavom. Keď tu zrazu letmo merčím pohyb napravo a tu nejaký snehuliak na vespe ma obehuje !
Ištenem ! Je práve 9 hodín 4.1.2023 ....... 😂 No, tak presne to si mohol ujco myslieť, ale poďme od začiatku. Ráno som sa ako tak vychystal podľa plánu a pred 8mou som bol už za Košicami. Teplota je niekde od 2-4 °C, omrznuté kvapky ma ráno vítali na plachte. Všade na ceste ten snežný after bordel, keď sa prach zmieša s vodou, našťastie nikde nieje primrznuté a celkom to ide. Riešim prvý problém - zaplieskané plexi na helme, keďže nevidím ani prd. Utieram ho v 15-30 minútových intervaloch a zas sa budem opakovať, vlhčené obrúsky vymyslel génius. Vyberiem si jeden a použijem ho na x krát, mám ho zastrčený medzi nohami, aby bol hneď po ruke. Špekulujem, že si na toto pripravím mokrú handru a zastrčím za skútrové plexi. Maďarský vidiek je malebný a doslova vidím nechápavé pohľady, keď najprv upútam revom mašinky a následne sa z hmly vynorí ramenatý snehuliak na Vespe 😂 Cesta je takmer za každou dedinou od hliny a bordelu z traktorov a ktovie čo ho, kiež by si dali pokoj aspoň teraz. Občasná hmla, vetrík a prskajúci bordel sú takmer bojové podmienky. Všetko sa to lepší niekde pred Peštou okolo 11tej a slunco prebíja všetky karty nepohody.
Teplota už môže byť podľa googlu okolo 7-9 °C a začína sa to rapídne lepšiť. V Budapešti je to úplná lahoda a tu niesom jediný skútrista v meste. Bolt, Wolt, Panda a čo ja viem čo si to tu dávajú really v premávke a ja mierim na nábrežie oddýchnuť, pofotiť a zbľajznúť lahodnú z domu nabalenú žemľu. Pôvodne som na dnes mal plán A a plán B. A - dostať sa aspoň do Budajpešte a v lepšom prípade do bodu B- Balaton. Keďže slnko svieti a cesta je takmer suchá, valím ďalej na Balaton. Ochladzovať sa začína so zapadajúcim sluncom po 15tej, a to akurát prichádzam na miesto spánku. (Raz už som tu spal, takže idem na istotu - 15.80€, za tie chechtáky celkom fajn) Celkom sranda na izbe, vybaľujem sa, luxusných 20°C na klíme, ktorá stále ide bomby a začína mi byť fest horúco. Hľadám ovládač .... a držiak prázdny. Ako, moju izbu o rozmere asi 8-9m nieje problém prehľadať, a potom mi to trklo. Pani domáca, asi aby som si to neprekuroval, nastavila 20 a odišla aj s ním 😁😁😁 keby ona vedela, že mňa poteší aj "tropických" 17.
Keďže dnes to bol plánovaný skôr presun než poznávačka, zhrniem poznatky prvého dňa zimnej expedície: 1. Brzdy ! Kúrňa chlope nezabúdaj si nechávať fakt väčší rozostup, lebo ten bordel ostáva aj na kotúčí a vzniká fakt oneskorenie na nástup brzdnej sily. Takže bacha na to ...... Brzdiť skôr a väčší odstup. 2. Zimu som ráno cítil len na kolenách, musel som hľadať polohu kde na nich nieje priamy nápor vetra. Chce to ideálne vrstvu, ktorú neprefúkne, hlúpo som si dal perforované chrániče, takže medzierky si vietor nájde. Moto rifle, tepláky, termo gate a spomínané chrániče a jemne cítiť. Keď prituhne, v rezerve mám ešte nepremok, a potom už len rôzna alternatíva ako vyrobiť si chránič z kartónu niekde cestou. 3. Ako som už písal, plexi. Neostáva iné než to riešiť neustálym utieranim, alebo vymyslieť ostrekovač. Proste dať si do rozprašovača vodu a okenu 😂 a sem tam si to prsknút. 4. Ak niekedy budete vyberať bundu do takého počasia, perfektelne je vymyslená lyžiarska, pretože má na rukávoch extra látkový límec, ktorý sa vojde do rukavice a teda do rukáva nepodfukuje. Taký tip. 5. Ruky, toto je ozaj dôležité - odporúčam fakt dobre zateplené rukavice, alebo skútrový fusak na riadidlá. Moja "čínska pomsta" celkom funguje, občasne som si zapol vyhrievanie na vypínači od stolnej lampy 😁 Tak presne vyzerá dômyselný ovládací panel z rukavíc (posledná foto). Powerbanku šupnem do vonkajšieho vrecka, káble prehodím cez ramená a vybavené. Určite je lepšia verzia so vstavanou batériou priamo v rukavici, lebo odpájať a zapájať pri každej zastávke je zbytočnosť. Naviac tieto hrejú len z vrchnej strany, dlaň nevyhrievajú vôbec.
Čo mám oblečené ? Kvalitná lyžiarska bunda, spomínaná ironman hrejivá vesta, ktorú som dnes ani neaktivoval, termo tričko s dlhým, termo tričko s krátkym. Jo a chrániče. Zatiaľ to stačilo, mám ešte nepremok a mikinu do rezervy ak prituhne. Moto rifle, tepláky a termogače a chrániče. V rezerve ešte nepremok a jedny extra termo gate. Zateplené botasky, tenké a hrubé ponožky+ prípadne ďalšie vrstvy. V helme kukla a nákrčník. Samozrejme mám pripravenú aj reflexnú vestu, prídavné blikačky z boku. Viditeľnosť je dôležitá, aj keď neplánujem presun za tmy. Jo, a takmer som zabudol, asi som vyšiel z cviku. Cítim chrbát a ruky, úplne ako v premenách s Marošom Molnárom 😁💪 KID Família Üdülő https://maps.app.goo.gl/uMbTKGvvf3u3C5A69

👉Facebook👈
















Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky