Day 5/7 25.4.2022 151km

 Zambartija (Umag) - Trieste - Miramare - Zambartija (Umag) 


Dovolenka

Takže konečne sa signorko vyspinkal, umyl klofáčiky, nakŕmil v pekárničke v Umagu. Keďže ja asi fakt neobsedím na kľude, vybral som sa teda na malý výlet do Trieste a nákupy pre mňa lahodných talianskych šmakociniek a suvenírov. O 11 ľahkým tempom prechádzam hranicu a kochám sa výhľadom z výpadovky na prístav.

Priamo v centre som našiel parking v miestnom gangu a vyrážam na potulky. Lahodná káva v centre dodá tu magickú atmosféru a podarilo sa mi zohnať aj vytúžený "dron". Lákal som ho na omrvinky, no keď sa nažral zdúchol preč - dodnes naňho čakám ... čo už. Chcel som mojej signorine spraviť radosť aspoň fotkou z obchodu kabeliek carpisa, no zatvorené. Mamma Mia! prekliata siesta ..... illy predajňa priamo na Piazza dell'Unità d'Italia - zatvorené. Keď som prestal chápať situáciu, google poradil, že 25.4. je v Taliansku sviatok oslobodenia https://it.wikipedia.org/.../Anniversario_della...

Ach, takže nájsť otvorené potraviny na nákup fajnotiek dalo zabrať, no našťastie sa podarilo. Čo by to bolo za výlet a nezastaviť sa v Miramáre, keď ma cestou zaujala pristavená lietadlová loď. Prvýkrát v živote vidieť niečo také z technického hľadiska bolo úžasné. Priamo z balkóna v Miramáre si ju fotilo niekoľko fotografov s foto delami a boli tak zlatí, že mi dovolili mrknúť na ňu cez teleobjektív. Googlim a zisťujem: USS Harry S. Truman.

Nachodil som asi 8-10 kilometrov, takže som úspešne odstránil pár tukových buniek.

Cestu naspäť z Miramáre do Trieste ma nestopla ani kolóna, takže ju beriem na  italiano style stredom. Vyrážam do Umagu na poslednú dovolenkovú večeru, vlastne tesne pred sa udialo nešťastie, teda šťastie v nešťastí. Krásna dlhá rovinka s horizontom, tlačím to na 100večku, keď tu z ľava periférne merčím pohyb. Sekunda - dve, a aj keď sa vždy snažím prepočítavať rôzne možnosti a byť totálne v strehu, tentokrát aj keď som robil čo sa dalo - obe brzdy takmer nadoraz - ťahám volantom doprava ku krajnici. Tesne pred kolesom z ľava zameriavam mačku a v sekunde prepočítavam, že zrážke už nedokážem zabrániť. Bum ...... po pár metroch odstavujem a obzerám sa za seba, vidím už len nehybnú kuču na ceste  Začínam si uvedomovať, že od nehody ma delilo asi 10 centimetrov, to je vzdialenosť od podbehu kam zmizla ku kolesu ..... spätne si uvedomujem, ako som štastne dopadol. Trafiť ju kolesom, ležíme tam dvaja. Vespíno je tiež bez zranenia, proste bežala bohužiaľ niekam zhypnotizovaná a naše cesty sa stretli. Neskôr som sa snažil vyhodnotiť, čo som mohol urobiť inak, ale .....  stalo sa.

Posledná pleskavica

V Umag-skom prístave si porúčam na večeru pleskavičné menu al inclusive, kde sedím sám. Sezóna sa ešte len rozbieha, na promenáde predpripravujú partie v montérkach stánky na sezónu. Všetky stratené tuky som si zaobstaral naspäť a myslím, že aj niečo extra .... Eh, tie porcie .... v prepočte 11.50€ ale za kráľovskú večeru akurát .....

Hajde, ráno treba skoro vstávať .... som rád za rozhodnutie predĺžiť si výlet o tento extra deň.....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Terst

https://cs.wikipedia.org/wiki/Miramare_(z%C3%A1mek)

Piazza dell'Unità d'Italia

Castello di San Giusto

Canale Grande and San Spiridione

Teatro Romano

Castello di Miramare























Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky