Day 4/7 24.4.2022 372km

 Zambartija (Umag) - Portoroz - 

Piran - Zambartija 


Rally dei Istria

Poznáte to, jeden budík - ešte 5 minút, druhý budík - ešte 10 minút a hej zrazu je 8:50, takže turbo režim. Na trajekt *Brestova - Porozina to je dobrá 1:30 na trajekt ktorý odchádza o 11:15 - nič moc. Gúgle mapka ukazuje príchod 11:09, pfuh (další mal odchod až 12:45). Teda také pecky, dúfam že dodatočný pozdrav mi nepríde. Jediné čo som stihol cvaknúť cestou bol *Motovun (krásna známa dedinka na kopečku, ktorá pripomína echt Taliansko). Všetko dopadlo skvele, 11:12 som už bol nalodený, pichol som sa veľmi vtipne k partičke Talianov na Big endurách a ja ako triedny škrčok.

Cres

Tentokrát sa to nepodarilo, ale z trajektu (alebo výletnej lode počas prípadnej dovolenky v okolí Opatije je možne vidieť delfíny).

Prenádherné počasie, príjemne teplúčko mi prepaľuje košieľku až na pot. Cieľ je Mali Lošinj na druhom konci tohto najväčšieho chorvátskeho ostrova, ktorý  je pre mňa zaujímavý tým, že na ňom treba dávať pozor na voľne pohodené ovečky, ktoré sú všade na ostrove. Nieje tu taký veľký turistický ruch a cesty sú pomerne úzke, stretávam cestou len karavany. Prvá zastávka je výhľad na malej križovatke pod kopcom Sis, kam akurát šliape partička turistov. Prvý stop je mestečko Cres, ktoré má jedinečnú komornú historickú atmosféru a úplne čisté a kľudné more v tejto zátoke, kde si dám jeden sladoled a jedu dál. Odporúčam aj mestečko v kopcoch *Lubenice, ktoré tentokrát však vynechávam.

Prvý krát ever zastavujem v mestečku *Osor, kde sa nachádza predel medzi ostrovom Cres a Lošinj otočným mostom. Mestečko je naozaj malé ale o to krásne, neskutočne jedinečné, pár domčekov a perfektne zátišie, tu som si povedal že je ten správny moment spraviť lachtana. Takže áno, voda je ešte naozaj ľadová a na moje prekvapenie som tu sám Boli to ozaj fukoty, ale slunco stále peče tak som suchý za pár minút a pádim ďalej.  Okolo 16tej prechádzam centrum a promenádu v M. Lošinje,konečne krátky oddych a sadám na obed, chcel by som stihnúť trajekt na 18:00. Cesta Cresom trvá tak 1:20. Rezko si pádim krásnou krajinou s výhľadmi na more, ked tu miestami slnko zhasne a snažím sa si spomenúť,  či som si v rannom strese zabalil aj niečo iné, ako to čo mám na sebe (rifle, tričko a košeľa) Pfuh ... taký prd a začínam veriť že to čierno na obzore sú len moje špinavé okuliare.

Mordor

Taký trt, už v prístave si námorníci odetý komplet v pršiplášťoch ako z filmu voľačo medzi sebou šuškajú keď ma vidia, obsluha na trajekte ma upozorňuje, aby som ostal počas plavby radšej dole, aby mi Vespa nespadla. Klesám na duchu a teším sa na nové námorné dobrodružstvo, však som snáď nejaký morský vlk.

Takže brutálny vietor, obrovské vlny, no zatiaľ len ten lejak chýba - vidno čierny pás smerom k pevnine. Ten pocit, keď stojím v letnom oblečení, ochladilo sa azda aj z 25 na 15, ako také kuriatko a pani vystúpi z auta, otvorí kufor a vyťahuje bundu - na sekundu mi prešlo hlavou, že táto milá dáma sa zľutuje, keď sa na mňa pozerala. Oblečie bundu a sadne do auta, okéééj teda veď som nejaký slovačisko. V Brestove pri výjazde z trajektu podľa ŠPZ stretávam Slováka, ktorý žije mimo SK a cestuje krížom na dovolenku (ak to čítaš, pozdravujem ťa:). Okej, už len 1:30 a som doma, ehm to určite - pridal sa aj dlhšie očakávaný lejak.

Takže vetrisko, lejak a zima čakal som už len sneh, míňam teda celú Istriu a trvá to neskutočne dlho. Musím pravdu povedať, veľmi som sa sústredil na cestu a jazdu, v hmlistom opare fotím len dedinku Pičan Cesta trvala 2 hodiny a úplne totálne skrehnutý na izbe suším veci a zároveň padá rozhodnutie si trip predĺžiť o jeden deň. Domov sa teda razí v utorok a zajtra si dám taký pohodový deň .... teda to bol plán.

*Brestova Ferry Terminal

https://goo.gl/maps/oa8vrHyuSgTU6Qpg7

*Motovun

https://goo.gl/maps/RJ32gkpU8zLQwhT3A

*Cres

https://www.novalja.sk/.../ostrovy-chorvatska/ostrov-cres/

*Lubenice

https://goo.gl/maps/sArZsvqr63k1FY9k9

*Osor

https://goo.gl/maps/x98VAQMd88nT4cHEA






















Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky