Day 2/6 22.4.2022 510km

 Alsoors (Balaton) - Keszthely   - Ptuj - Ljublana - Predjama - Portoroz - Zambartija (Umag)



Poučený z prvého dňa som pridal na oblečení vrstvu navyše. Teda celkom:
2x ponožky (tenké a hrubé)
1x termo gate
1x termo gate zimné
1x moto rifle
1x tričko
1x termo zimné tričko
1x košeľa
1x mikina
1x bunda

Zatiaľ bez nepremoku, keďže sa držalo "len" zamračené. Názor som zmenil hneď po 20 minútach jazdy, keď zasiahla vyššia moc. Teda vrstvím o nepremok. Prvý mokrý stop v Keszthely, na prehliadke som bol niekedy v roku 2018, takže tentokrát ju vynechávam, ale určite doporučujem. Cvakám a fičím ďalej, smer hranice. Na poslednej benzínke v HU tankujem totálne na maximum pre ekonomické dôvody. 10:45 prichádzam do Slovinska, cestou ktorú už tak trochu poznám, tak pózujem len v mestečku Ptuj (tentokrát samotný Hrad). Do Ljublany prichádzam okolo 15tej, vrcholí poobednajšia špička a ja sa v nej vďaka mojej dobrodružnej povahe vydávam priamo do centra. Selfie na dračom moste, kde som poprosil aj miestne kočky o foto - no nedohodli sme si signál a vyzerám ako na fotke z 1.A. Ljublana je krásne mesto, ale vynechávam všetky atrakcie (vlastne taktiež ju už mám trocha zbehnutú). Je to taktiež aj skvelý bod pre ubytovanie, na výlety k moru alebo do Álp je to naozaj na skok.
Nápad na foto pred hradom Predjama bol skvelý nápad, lejak strieda daždík - v kopcoch sa pridáva hmla. Nejak chybne som si to prepočítal a zrazu sa cesta z dvoch pruhov zúžila na jeden rozdelený no dve auta by okolo seba neprešli, nevadí. Neskôr som pre istotu aj stratil asfalt. Keď som sa konečne vynoril tesne pred Predjamou, v pravotočivej zákrute som začul voľajaký divný zvuk - niečo šuchlo, reku žeby drifty? stojan? defekt? Nedávalo mi to zmysel, ale čudný zvuk sa ozval znova v pravotočivej zákrute a ja som sa rozhodol zistiť o čo ide. Ha! keby som nebol lenivý sa otočiť, zistil by som, že sa mi zosunula batožina na stranu a v pravotočivej mi vlastne šúchala o zem našťastie sa vakom ani veciam nič nestalo, tak vylepšujem moje patentované upevnenie a konečne sa "selfíujem" pred hradom.
Keďže ma tlačí čas a mám tu už nejakú minulosť, vynechávam prehliadku (už raz absolvovanú) a smerujem konečne na pobrežie. (odporúčam spojiť návštevu hradu s jaskyňou/ oplatí sa kombinovaný spojený lístok)
Konečne okolo 18tej prichádzam do Koperu, o hodinku neskôr do Portorožu, kde zhadzujem všetky vrstvy. Nepremok ma výhodu, že vodu nepustí dnu, aaaaale ani von. Takže totálne sparený a mokrý sa konečne prezliekam pred Bungalow-om, kde sa konala registrácia. Miestny organizátor ma srdečne víta a hneď ma spoznáva ..... heeelou Signor, tak dáme trocha reč osobne a nie len cez FB a maily. Registrácia vybavená - rýchly nákup v Lideli a smer ubytko, ktoré som mal rezervované v Chorvátsku, keďže cena v tejto lokalite je naozaj rozdielna (45€ na 3 noci vs 42€ v kempingu pod stanom v Portoroži). Aj som na hraniciach skoro zabudol zastaviť takmer som sa prepašoval cez hranice, no na poslednú chvíľu som si všimol a prepočítal, že colník v búdke nesedí len tak žiaden schengen (zatiaľ).
Harry Potter
Za tmy dochádzam na ubytko, vlastne mi chýba už len sova Hedviga krásna cimrička v mega rodinom dome pod schodami, presne ako vo filme o Harrym .... Takže suším a ľahám okolo 23tej, nastavujem budík na 6:00 ...
Slovinsko je nádherná krajina, ktorá naozaj ponuka More a Alpy len pár km vzdialene od seba. Plná krásnych ciest a klukatych cestičiek  .. to pravé "il mio gusto"
https://www.helikonkastely.hu/
https://www.visitljubljana.com/sl/poi/zmajski-most/
https://www.visitljubljana.com/en/visitors/
https://www.postojnska-jama.eu/en/predjama-castle/
https://www.postojnska-jama.eu/en/postojna-cave/



















Komentáre

Napíšte mi 📧

Meno

E-mail *

Správa *

Obľúbené príspevky